06-07-2016 10:20 | Door: Chris Thijssen

Grolsch hergebruikt naar eigen zeggen 99,8 procent van zijn afval in de keten. Daarnaast is bijna een vijfde van de gebruikte energie duurzaam.

Dat schrijft de bierbrouwer in zijn nieuwe duurzaamheidsverslag Duurzaam Verduurzamen. Grolsch verkoopt de bierbostel die overblijft na het brouwen al veevoer aan boeren. Daarnaast hergebruikt de brouwer de gist in de farmaceutische sector en de etiketten in de baksteenindustrie.

Uit het verslag blijkt verder dat 18 procent van het energiegebruik van de brouwerij duurzaam is, door de inzet van biogas, afkomstig uit de eigen afvalwaterzuivering.

‘Duurzaam verduurzamen’

Daarnaast heeft Grolsch een nieuw krat geïntroduceerd, waarbij verschillende verpakkingen in één krat worden gecombineerd. Hiermee zegt de brouwer te besparen op kartonnen omdozen en op het aantal ritten naar de supermarkt. De kratten zijn bovendien gemaakt van gerecycled kunststof.

Volgens Grolsch is circulair denken en handelen niet meer weg te denken uit de dagelijkse bedrijfsvoering van de brouwerij. Als uitdaging ziet Grolsch vooral het ‘duurzaam verduurzamen’: elk jaar opnieuw stappen zetten op het gebied van duurzaam en verantwoord ondernemen (DVO).

Grolsch circulair

Duurzaam en verantwoord ondernemen

Deze strategie omvat niet alleen doelstellingen op het gebied van milieu, maar ook op het gebied van mensen, maatschappij en omgeving. Zo staat onder meer verantwoord gebruik van alcohol centraal.

“Duurzaam verduurzamen is onze uitdaging. En dat gaat verder dan alleen onze eigen brouwerij. Steeds vaker zien we dat ook bij klanten duurzaam en verantwoord ondernemen mee gaat spelen in de keuze voor een leverancier”, zegt Andrei Haret, algemeen directeur Koninklijke Grolsch.

“Gelukkig scoren we goed op dat vlak. We denken mee met klanten en komen met duurzame oplossingen. Zo is bijvoorbeeld het nieuwe pinolen krat ontstaan uit een vraag van retailers”, vervolgt Haret. Het resultaat is een forse besparing op diesel, karton en CO2-uitstoot. Een mooie win-win situatie waar ik oprecht trots op ben!”

Restwarmte

Eerder liet Grolsch al weten de restwarmte van het brouwproces in te zetten om een deel van de kantoren op zijn terrein te verwarmen. Zo kan Grolsch 17 procent van zijn totale kantooroppervlak verwarmen.

Bron: Grolsch | Foto: Grolsch (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)