‘Agrifood-bedrijventerrein is duurzaamste van Nederland’

zonnepanelen

11-07-2016 07:36 | Door: Chris Thijssen

ABC Westland is door de gemeente Westland uitgeroepen tot het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland. Het bedrijventerrein is volgens de gemeente de grootste producent van zonne-energie in Zuid-Holland.

ABC Westland is een bedrijventerrein waarop bedrijven zijn gevestigd die zijn gespecialiseerd in agri- en food-producten en -diensten, zoals import- en exportbedrijven, sorteerbedrijven, transporteurs en telersverenigingen. Binnenkort vestigen zich ook groothandelsbedrijven voor de detailhandel en horeca op het terrein, in het nieuwe Food Center Westland.

16.000 zonnepanelen

Voor het bedrijventerrein is verduurzaming een belangrijk aandachtspunt. De laatste duurzame inspanning is de ingebruikname van 16.000 zonnepanelen op het terrein. De zonnepanelen, goed voor 4 megawatt, kunnen 40 procent van de totale stroombehoefte van ABC leveren.

Meer dan vijftig groente- en fruitbedrijven op het bedrijventerrein gaan hiermee hun bedrijfspanden en kantoren verwarmen en hun koelcellen koelen en verlichten. Zo speelt ABC Westland naar eigen zeggen in op de behoefte van internationale supermarkten om de CO2-voetafdruk van groente en fruit te verlagen.

“De kracht van dit initiatief op Zuid-Hollandschaal zit in de voorbeeldwerking, de inspiratie”, zegt gedeputeerde Adri Bom-Lemstra. “Als alle vijfhonderd bedrijventerreinen in Zuid-Holland dit voorbeeld volgen, dan gaat het zeker meetellen. En laten we niet vergeten: we leggen geen beslag op de landbouw- of natuurgronden. Die daken liggen al op bedrijventerreinen.”

LED-verlichting

Daarnaast worden nieuwe bedrijfspanden op het terrein al jaren gebouwd met een hoge isolatiewaarde en LED-verlichting, en wordt de restwarmte vanuit de buitenlucht en koelinstallaties gebruikt voor het verwarmen van kantoren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Provincie Zuid-Holland | Foto: Provincie Zuid-Holland (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken