QR-code maakt keten van bio-vlees volledig traceerbaar

Biologisch vlees

02-08-2016 12:16 | Door: Chris Thijssen

Commandeur Eko Vlees, dat biologisch vlees slacht en verwerkt, toont consumenten via een QR-code waar zijn vlees vandaan komt. Zo kan de consument het vlees volledig traceren tot aan de biologische boer waarvan het afkomstig is.

Dankzij een oormerk van runderen kan Commandeur zien van welke boerderij het dier afkomstig is, ook tijdens het slachten. De informatie wordt vervolgens op de verpakking vermeld via een unieke QR-code. Dankzij speciaal ontwikkelde software kunnen consumenten op de website van Commandeur zien waar het door hun gekochte vlees vandaan komt. Als de biologische boer een eigen website heeft, wordt daar naar doorgelinkt.

Commandeur zegt zo de hele keten van vlees – van veeteelt en slacht tot verwerking en verkoop – transparant in beeld te brengen. Daarmee speelt het bedrijf in op consumenten die voedselveiligheid ‘steeds belangrijker’ vinden, met name voor vlees. “Ook willen ze weten waar hun voedsel vandaan komt en of het wel echt biologisch is, zoals wordt beweerd”, schrijft de vleesverwerker in een persbericht.

Duurzame vleesketen

Er zijn al supermarkten en leveranciers van biologisch vlees die soortgelijke QR-codes op hun verpakkingen plaatsen, maar volgens Commandeur is het vanwege de grootschalige verwerking niet mogelijk om de herkomst van het vlees tot aan de boer zelf te herleiden.

Daarnaast worden bij de productie van draaivlees, zoals gehakt, partijen van meerdere bedrijven gemengd, zegt de verwerker. Daardoor is de herkomst niet meer te achterhalen. “Bij Commandeur Eko Vlees kan dat wel, omdat het bedrijf de hele keten in eigen beheer heeft en slechts dertig tot veertig dieren per week slacht.”

Biologisch varkens- en lamsvlees

Commandeur wil het traceersysteem in de loop van dit jaar ook uitbreiden naar biologisch varkens- en lamsvlees. Het is de bedoeling dat consumenten dan via de QR-code ook voedingswaardes, ingrediënten en recepten van het betreffende product kunnen inzien.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Commandeur Eko Vlees | Foto: Commandeur Eko Vlees (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken