Delhaize schenkt onverkoopbaar fruit aan dierenpark

Delhaize voedselverspilling

04-08-2016 10:13 | Door: Chris Thijssen

De Belgische supermarktketen Delhaize schenkt fruit en groenten die niet meer consumeerbaar zijn voor mensen voortaan aan het Mechelse dierenpark Planckendael. Zo voorkomt de retailer dat het voedsel bij het afval belandt.

Wekelijks doneert Delhaize 400 kilo niet meer eetbaar fruit en groente aan het dierenpark. De dierenverzorgers verwijderen de grootste rotte plekken en geven het voedsel vervolgens aan de dieren in het park. In dit proefproject wil Delhaize in eerste instantie tot 20 ton fruit en groente uit de afvalbak houden.


Voedselverspilling terugdringen

Volgens Delhaize ligt de samenwerking in lijn met eerdere initiatieven van de retailer om voedselverspilling tegen te gaan. Zo zegt de retailer zijn voorraden nauwkeurig op te volgen en enkel producten te bestellen die winkels nodig hebben. Zo worden niet alleen voedseloverschotten beperkt, maar kan ook het transport efficiënter, stelt Delhaize.

Daarnaast legt de supermarktketen sinds een tijd producten met een langere houdbaarheidsdatum later in de schappen. Zo wil Delhaize voorkomen dat klanten eerst naar producten met een langere houdbaarheidsdatum grijpen, waardoor producten met een kortere houdbaarheid blijven liggen. Ook verkoopt de retailer misvormde groente en fruit.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Planckendael | Foto: Domus Medica, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken