350.000 porties duurzame vis voor Olympische sporters in Rio

Olympische Spelen Rio duurzaam

05-08-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zijn er meer dan 350.000 porties duurzame vis beschikbaar voor aanwezige atleten en pers.

De meer dan 70 ton duurzame visproducten voldoen aan de criteria van de Marine Stewardship Council (MSC) voor wild gevangen vis of de Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor gekweekte vis.

Op de verschillende menu’s in het Olympische Dorp, het mediadorp en de mediacentra staan onder meer ASC-gecertificeerde tilapia uit Brazilië en zalm uit Chili. Daarnaast worden MSC-gecertificeerde IJslandse kabeljauw en Canadese wilde chumzalm. Verder heeft McDonalds toegezegd tijdens de Spelen in heel Brazilië 100 procent MSC-gecertificeerde Argentijnse hoki voor zijn McFish te gebruiken.

Groot aanbod

Volgens de MSC was er nog geen editie van de Olympische Spelen waarbij het aanbod van duurzame vis zo groot was.

“Miljoenen mensen die meedoen aan deze Spelen kunnen genieten van duurzaam en verantwoord ingekochte vis, wetend dat zij vis- en kweekgemeenschappen ondersteunen en het milieu beschermen”, zegt Julie Duffus, sustainability manager van het Rio 2016 Organising Committee voor de Olympische en Paralympische Spelen. “Door vis met het MSC- of ASC-keurmerk te kiezen, belonen we duurzame producenten van over de hele wereld.”

Duffus hoopt dat het aanbod van duurzame vis ook na de Spelen blijft bestaan in Brazilië. “De Olympische en Paralympische Spelen zijn uniek omdat ze culturele verschillen kunnen overbruggen, een groot publiek bereiken en een gemeenschapsgevoel genereren. We hopen dan ook dat deze commitment een blijvende erfenis is voor duurzame visserij en visconsumptie in Brazilië.”

Samenwerking voor duurzame vis

Volgens Rupert Howes, chief executive van MSC, is de commitment van het Olympisch Comité in Rio belangrijk. “Het volume van duurzame vis op deze Spelen laat zien wat mogelijk is wanneer leveranciers, cateraars en het publiek samenwerken om duurzame keuzes te ondersteunen", zegt hij. 

"MSC-gecertificeerde visserijen vangen momenteel ongeveer een tiende van alle wild gevangen vis. We hopen dat dit aandeel groeit wanneer de erkenning van het belang van duurzame vis stijgt.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Marine Stewardship Council | Foto: 96tommy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken