Hoe Italië de doggybag aantrekkelijker maakt

Italië voedselverspilling

09-08-2016 15:42 | Door: Chris Thijssen

Nieuwe wetgeving in Italië moedigt het gebruik van doggybags in restaurants aan. Deze aanpak moet de voedselverspilling in het land terugdringen.

Dat schrijft The Guardian. De nieuwe wetgeving haalt juridische obstakels weg voor bedrijven als restaurants en supermarkten die voedsel willen doneren. De nieuwe regels schrijven voor dat voedsel, ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum, mag worden gedoneerd aan charitatieve instellingen.

Daarnaast mogen maaltijdresten in restaurants voortaan worden meegegeven aan gasten. Hiervoor gebruiken de Italianen de family bag, die als semantisch alternatief voor de doggybag is bedacht om schaamte bij het vragen om restjes weg te nemen.

Naar schatting gaat in Italië jaarlijks $ 13 mrd aan voedsel verloren. Het gebruik van onder meer de family bag en de versoepeling van de regeling voor voedseldonaties, moeten die hoeveelheid terugdringen.

Duurzaam beleid tegen voedselverspilling

In Frankrijk zijn al langer strengere regels rondom voedselverspilling van kracht. Zo mogen supermarkten sinds 2015 geen voedsel meer weggooien. Ze moeten onverkoopbare producten weggeven of, wanneer deze niet meer eetbaar zijn, beschikbaar stellen als diervoeding, compost en bio-energie. Wanneer supermarkten dat verzuimen, kunnen ze een boete verwachten.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Guardian | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken