FrieslandCampina krijgt biogas van nabijgelegen installatie

duurzaam biogas frieslandcampina

10-08-2016 16:05 | Door: Chris Thijssen

Het complex van FrieslandCampina in Borculo krijgt binnenkort biogas van Groot Zevert Vergisting in Beltrum. Dit moet het productieproces van het zuivelconcern verduurzamen.

Dat schrijft de krant Tubantia. Er wordt een leiding aangelegd tussen het complex van FrieslandCampina en de vergistingsinstallatie van Groot Zevert in Beltrum. De leiding is bestemd voor het transport van biogas.

Het biogas ontstaat door mest, gras en andere organische materialen te vergisten. Deze producten komen onder meer van leden-melkveehouders van FrieslandCampina

Normaal gesproken wordt het biogas met behulp van gasmotoren omgezet in elektriciteit, wat een laag rendement oplevert, schrijft Tubantia. Door het biogas rechtstreeks in de ketels van Friesland Foods Domo te verbranden, stellen de bedrijven een zeer hoog rendement te behalen.

Duurzame zuivelketen

Het gebruik van het biogas van Groot Zevert past volgens FrieslandCampina in zijn eigen duurzaamheidsbeleid en dat van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) op weg naar een energieneutrale zuivelketen.

“Regionale vergisting en afname van groen gas leidt tot duurzame kringlopen”, zegt directeur Jan Groot Zevert bij Tubantia. “Wanneer het digestaat dat na vergisting overblijft, in de toekomst ook nog eens kan worden toegepast als kunstmestvervanger, is de keten rond. Veehouders kunnen het digestaat dan als kunstmest terug ontvangen.”

Download hier de infographic

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Tubantia | Foto: FrieslandCampina

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken