Britse maaltijdbox-aanbieder ‘redt’ 40.000 lelijke citroenen

Citroenen voedselverspilling

15-08-2016 07:50 | Door: Chris Thijssen

Riverford Organic Farmers, een Britse leverancier van biologische maaltijdboxen, heeft ruim 40.000 biologische citroenen opgekocht die niet aan de esthetische eisen voor supermarktverkoop voldeden.

Dat schrijft BioJournaal. Volgens de website weigerden twee grote Britse retailers om de ‘lelijke’ citroenen af te nemen. Om verspilling van de citroenen te voorkomen, kocht Riverford Organic Farmers de acht pallets met Spaanse citroenen op.

Voedselverspilling

“Dit is weer een goed voorbeeld van ons onzinnige voedselsysteem, waar men vergeten lijkt te zijn dat er etenswaren geproduceerd worden en geen keukenornamenten”, zegt James Negus van Riverfords Sacrewell Farm bij BioJournaal.

“De vruchten hebben wat groene plekken vanwege de geringe verschillen in dag- en nachttemperaturen en ook wat onregelmatigheden op de schil als gevolg van hagelschade.” Verder zijn de citroenen volgens de boer ‘rijp, smakelijk, sappig en aromatisch’.

Eerlijke prijs

Consumenten kunnen via de website van Riverford Organic Farmers zelf een maaltijdbox met biologische producten samenstellen. Wanneer ze citroenen aan hun box willen toevoegen, meldt het bedrijf dat ze geen bezwaar moeten hebben tegen enkele oneffenheden op het fruit.

Riverford kocht de ‘lelijke’ citroenen niet met korting, omdat het bedrijf van mening is dat producenten eerlijke prijzen voor hun producten moeten krijgen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: BioJournaal | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken