Vleesalternatief scoort als beste in duurzame innovatie

Vleesalternatief scoort als beste in duurzame innovatie

11-06-2012 13:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Beeter, een duurzaam vleesalternatief van Ojah, komt als beste innovatieve uitvinding uit de bus bij de zevende MKB Top Innovatie Top 100.

Syntens Innovatiecentrum, NL octrooicentrum, Mercedes Benz en NRC Handelsblad hebben vorige week voor de zevende keer de MKB Innovatie Top 100 uitgebracht. Dit is een ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd

Het vis- en vleesvervangende product Beeter van Ojah staat in deze ranglijst met stip op de eerste plaats. Volgens de jury van de MKB Innovatie Top 100 is het zelfs lastig voor experts om verschil te proeven tussen Beeter en echt vlees. Daarnaast is het een aantrekkelijk product voor zowel horecaondernemers als consumenten.

Beeter is een 100 procent plantaardige, eiwitrijke, glutenvrije, en vetarme Nederlandse productie van Ojah, een producent die zich richt op plantaardige alternatieven voor vlees.

Beeter

Beeter scoort drie tot tien keer beter dan groenteburgers en (Hollands) kippenvlees op relevante duurzaamheidcriteria. Zo worden grondstoffen minimaal bewerkt en zijn energie en waterverbruik laag.

De oprichters van Ojah, Frank Giezen, Jeroen Willemsen en Wouter Jansen bedachten Beeter in 2006. Zij creëerden een proces om plantaardig meel en water te mengen, kneden, koken en persen, vergelijkbaar met het maken van pasta. Het verschil met pasta is dat er bij Beeter een bijzondere eiwitstructuur ontstaat die vezelig is, net als vlees. Willemsen noemt Beeter daarom liever geen vleesvervanger, maar een eiwitvervanger.

Toekomst

Op dit moment verkoopt Ojah het product Beeter als ingrediënt aan industriële afnemers die eindproducten onder hun eigen merk in de markt zetten.

De onderscheiding van de MKB Top Innovatie Top 100 komt volgens Willemsen op een goed moment. Ojah is bezig om de stap te zetten om in grote volumes te produceren en hoopt over vijf jaar een tweede fabriek te hebben geopend.

Bron: Nuzakelijk.nl

Foto: Flickr.com, Louise Geertjes

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken