Albert Heijn stopt met plofkalkoen

wakker dier plofkalkoen duurzame

01-09-2016 09:36 | Door: Eelco Brandes

Albert Heijn stopt met de verkoop van plofkalkoen. De supermarkt heeft aan Wakker Dier laten weten dat het overstapt op de 'nieuwe Albert Heijn kalkoen'.

De nieuwe kalkoen van Albert Heijn komt uit Frankrijk en is van een ras dat langzamer groeit dan de gemiddelde Nederlandse kalkoen, meldt Wakker Dier. Behalve meer tijd om te groeien, krijgen de dieren meer ruimte in de stal: maximaal 7,2 dieren per vierkante meter in plaats van de huidige 8,5 vierkante meter.

Ook krijgen ze daglicht, meer afleiding en plantaardig voer. Sommige dieren krijgen ook frisse lucht in de stal. De betere omstandigheden en het andere ras zorgen voor een sterftecijfer dat twee keer lager is dan bij Nederlandse plofkalkoen, aldus de grootgrutter.

Geen Beter Leven ster

“Hoewel deze kalkoen nog geen Beter Leven ster verdient, zijn we blij met deze eerste stap van Albert Heijn. De komende kerst onderzoeken we welke supermarkten nog wél plofkalkoen op het kerstmenu zetten'', aldus Wakker Dier.

Rapport

In het voorjaar bracht de dierenwelzijnorganisatie een rapport uit over het leed onder Nederlandse plofkalkoenen. Volgens het rapport groeien ze te snel, is er een hoge sterfte onder de dieren en hebben ze veel te weinig ruimte. In Nederland worden jaarlijks zo'n 2,3 miljoen kalkoenen vetgemest voor de slacht.

Uiterlijk half oktober is alle kalkoen in het verse vleesschap vervangen door ‘De Nieuwe AH-kalkoen’. Eind maart 2017 geldt dat ook voor alle vleeswaren met kalkoen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wakker Dier | Foto: public domain

Door: Eelco Brandes

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Energie, Grondstoffen & Verpakkingen en Industrie & Chemie. Altijd op zoek naar baanbrekende duurzame innovaties die energie geven.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken