'Zorg kan € 50.000 besparen door minder voedselverspilling'

duurzame voeding

08-09-2016 09:35 | Door: Chris Thijssen

Door een aantal simpele stappen kunnen zorginstellingen voedselverspilling terugdringen en kosten besparen. Organisaties kunnen hun kosten met grofweg € 50.000 terugdringen.

Dat stelt stichting Diverzio op basis van de samenwerking met veertien Friese zorginstellingen het afgelopen jaar. Met het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel kan een groot deel van de zorg in Nederland in totaal miljoenen besparen, stelt de stichting.

“Soms komen we een chefkok tegen met alleen nog een stanleymes. Om de dozen met kant-en-klaarmaaltijden open te snijden”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio, in een persbericht. “Na bezuinigingen en focus op kosten heeft de zorgmaaltijd veel ingeboet. De koks die het vak beheersen om met goed eten mensen gezond te maken, staan vaak machteloos. Het verdrietige is dat veelal die smakeloze maaltijden in de afvalbak belanden.”

Volgens Keij wordt in de zorg 30 tot 40 procent van het voedsel verspild. “Dat is niet nodig, maar het kost ons wel € 200 mln per jaar. Om niet te spreken van menselijk leed en ondervoeding.”

Minder voedselverspilling en duurzame inkoop

In het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel gaan zorgorganisaties in Friesland, Groningen, Drenthe/Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant van start. De instellingen werken in groepen toe naar betere kwaliteit, minder verspilling, duurzame en regionale inkoop en een gezond kostenplaatje.

Bij verschillende zorginstellingen bewees het programma zich al succesvol. Een voorbeeld is de ouderenorganisatie Vrijwaard in Den Helder. De instelling stapte af van kant-en-klaar en investeerde in een eigen ambachtelijke keuken. “We kopen duurzamer in en we koken veel verser, lekkerder en efficiënter”, zegt bestuurder Coert Veenstra. “Ik denk dat we op jaarbasis nu zoveel geld besparen dat we er vier extra ziekenverzorgers voor in dienst kunnen nemen.”

Diverzio organiseert Duurzaam en Gezond aan Tafel met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Stichting De Friesland en regionale Rabobanken. Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich nog tot half oktober voor het programma inschrijven.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Diverzio | Foto: Hirotomo T, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken