Ook Britten kunnen terecht in anti-verspillingswinkel

supermarkt voedselverspilling

22-09-2016 07:33 | Door: Chris Thijssen

Oprichters van The Real Junk Food Project (TRJFP) hebben in Leeds de eerste supermarkt van het Verenigd Koninkrijk geopend waarin voedselafval wordt verkocht.

Dat schrijft het Britse dagblad The Independent. In de supermarkt zijn voedingsmiddelen te koop die overblijven bij onder meer volkstuinen, voedselbanken, restaurants, cafés, voedselfotografen en evenementen. Deze producten, die nog prima eetbaar zijn, belandden voorheen bij het afval. Door de producten te koop aan te bieden, wil TRJFP voedselverspilling terugdringen.

Het assortiment van The Warehouse, zoals de supermarkt heet, is afhankelijk van de producten die TRJFP binnen krijgt. Veel voorkomende producten in het aanbod zijn verse pasta, pastasaus, sap, desserts, fruit en groenten.

Voedzame maaltijden

De winkel hanteert daarnaast het ‘pay as you feel’-concept, waarbij consumenten zelf bepalen wat ze voor de producten willen betalen. Ze mogen hun boodschappen zelfs meenemen in ruil voor een dienst, zoals vrijwilligerswerk of het geven van een workshop. Met dit concept streeft TRJFP ernaar gezonde en voedzame maaltijden voor iedereen beschikbaar te stellen.

De start-up startte eerder al kleine ‘boetiekjes’ en cafés, waarin consumenten de ‘afgedankte’ voedingsmiddelen kunnen kopen. De oprichters willen het aantal verkooppunten uitbreiden. Ze stellen zich als doel om op termijn in elke stad in het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbare supermarkt als The Warehouse te openen.

Deense supermarkt tegen verspilling

Eerder dit jaar had Kopenhagen de Deense primeur met een supermarkt die uitsluitend voedseloverschotten verkoopt. De producten zijn afkomstig van andere supermarkten, restaurants en producenten. In deze supermarkt liggen de prijzen 30 tot 50 procent lager dan de reguliere verkoopprijs.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: The Independent, The Real Junk Food Project | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken