Amsterdamse start-up maakt duurzaam brood van bierafval

brood

28-09-2016 12:15 | Door: Erik Verheggen

De Amsterdamse start-up BrouwBrood maakt brood van reststromen uit het bierbrouwproces. Deze week start de verkoop.

Het speciale ingrediënt in het brood is bierbostel, afkomstig van brouwerij Oedipus. Dit zijn de granen die tijdens het brouwproces gebruikt zijn en normaal gesproken worden weggegooid of als veevoer dienen. BrouwBrood produceert het brood in samenwerking met bakkerij Hartog’s Volkoren.

Circulaire economie

“Wij hopen zo ook bewustzijn voor de circulaire economie te creëren, want het is zonde om niets met een reststroom van hoge kwaliteit te doen”, zegt Sophie Louise Koopmans, medeoprichter BrouwBrood. “Heerlijk brood bakken is een simpele en elegante oplossing.”

Het idee voor BrouwBrood is ontstaan toen vier studenten -Laila Blömer (22), Sophie Louise Koopmans (21), Laurens Samson (24) en Mathijs Smeets (22)- aan de Universiteit van Amsterdam een vak volgden over de Circulaire Economie. Ze kregen een case van een brouwerij met de opdracht een duurzaam alternatief voor zijn reststromen te bedenken.

Hieruit kwam het idee van bostelbroden voort. De ondernemers besloten met dit idee een bedrijf op te zetten. Inmiddels wordt BrouwBrood ondersteund door TheRockGroup.

Gezond brood

Bierbostel bevat relatief weinig suikers, meer voedingsvezels en meer eiwitten dan het gebruikelijke broodmeel. Dit maakt BrouwBrood naast circulair ook nog eens een gezond alternatief voor normaal brood.

"Wij maken dagelijks nieuwe smaken in onze brouwerij en dat anderen met de restproducten van ons brouwproces opnieuw iets lekkers en gezonds kunnen maken, geeft een goed gevoel. Bier en brood combineert heel goed qua smaak”, zegt Rick Nelson, medeoprichter van Oedipus.

Deze week start de verkoop in het proeflokaal van Oedipus en bij Hartog’s Volkoren. Daarna vindt uitbreiding plaats naar horecagelegenheden in heel Amsterdam. Ook plant BrouwBrood uitbreiding naar andere steden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron en intekst-afbeelding: BrouwBrood | Headerfoto:Jörg Schubert, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Erik Verheggen

Hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven Media. Volgt alles wat te maken heeft met grondstofgebruik en de circulaire economie. Altijd op zoek naar sector-overstijgende oplossingen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken