Albron duurzaamste cateraar dankzij fairtrade-producten

Albron duurzaamste cateraar dankzij fairtrade-producten

30-10-2013 15:41 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Cateraar Albron heeft het meest duurzame assortiment van Nederland. Het bedrijf zet vooral in op eerlijke handel. Duurzaam voedsel blijft achter.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door vergelijkingsorganisatie ‘Rank a Brand’. Voor het onderzoek is het assortiment van de 15 grootste bedrijfscateraars in Nederland blootgelegd.

Albron heeft de eerste plaats verdiend aan het grote aantal producten met het keurmerk Fairtrade. Zo zijn alle bananen en 60 procent van de koffie gecertificeerd. Albron voert het keurmerk voor eerlijke handel ook al deels door voor thee, rietsuiker en broodbeleg. Het Fairtrade-keurmerk wordt toegekend aan producten waarbij de productie en handel onder eerlijke omstandigheden verloopt.

De bedrijfscateraar koopt verder voor 22 procent duurzame vis in met het MSC-keurmerk en voor 56 procent groen volgens de viswijzer. Het MSC-keurmerk impliceert dat visstanden nooit uitgeput raken. Daarnaast is het van belang dat de structuur, productiviteit, functie en diversiteit van de ecosystemen onder water behouden blijven.

Achterblijvers

Maar naast de duurzame vis is de aanwezigheid van biologische keurmerken op vleeswaren niet heel overtuigend bij Albron. Er gelden biologische keurmerken voor slechts 2 procent van alle geserveerde kip en 4 procent van al het varkens- en rundvlees.

Op de cateraars Compass-Eurest, OSP Catering en Appél Catering na scoorden de overige partijen geen punten op het gebied van vleeswaren door de afwezigheid van biologische keurmerken. Ook in de categorie brood werd er slecht gescoord, maar liefst 11 van de 15 partijen scoorden hier geen punten op duurzaamheid.

Overigens scoorden de vier partijen die als laatste eindigden in de ranglijst helemaal geen punten op duurzaamheid in  het onderzoek. Appél Catering was de enige partij die voor 100 procent aan duurzame vis in het assortiment heeft. Voor OSP Catering geldt dit voor bananen en koffie in het assortiment.

Duurzame voeding

Het totale aandeel van duurzame voeding stijgt wel de laatste jaren. Volgens de Duurzaamheidsmonitor 2012 was er een groei te bespeuren tussen 2011 en 2012 van 25 procent.

In de supermarkten is er ook een groei waar te nemen wat betreft het duurzame assortiment. In 2012 stond dit marktaandeel van duurzaam voedsel op 5,5 procent.

Binnen de cateringbranche is het totale ‘duurzame’ aandeel tussen 2011 en 2012 gegroeid van 12 naar 14 procent. Dit percentage ligt hoger dan het landelijk gemiddelde van 5,5 procent. Daaruit blijkt dat de kans op duurzaam consumeren op kantoor en evenementen groter is dan thuis.

Foto:  Ivanka Majic

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken