Zeeuws bedrijf kweekt duurzaam tonijnalternatief

30-09-2016 09:34 | Door: Chris Thijssen

Kingfish Zeeland is gestart met de bouw van Nederlands grootste viskwekerij op het land. De oprichters willen er een duurzaam alternatief voor tonijn kweken.

Het bedrijf kweekt Yellowtail kingfish, een roofvis die normaal gesproken in de Zuidelijke Oceaan bij Australië leeft, in een gesloten watersysteem. Dat maakt het mogelijk 99 procent van het water te hergebruiken. Het kleine beetje afvalwater wordt gedesinfecteerd. Het gesloten systeem vermindert daarnaast het gebruik van antibiotica.

De benodigde energie die het bedrijf nodig heeft voor het kweken van de vis gaat Kingfish Zeeland opwekken met behulp van een windturbine op het eigen terrein en zonnepanelen op het dak van de kwekerij.

Duurzaam alternatief voor tonijn

Kingfish, die verwant zou zijn aan de makreel, is met zijn stevige vlees en volle, zachte smaak, een alternatief voor tonijn, zeggen de oprichters Ohad Maiman en Kees Kloet in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

De vis groeit bovendien snel en hoeft met de komst van deze viskwekerij niet meer vanuit Australië naar West-Europa te worden getransporteerd. Dat is duurzamer en goedkoper, stellen de oprichters in de PZC.

Kingfish Zeeland heeft als doel over twee jaar 200.000 vissen per jaar af te zetten, schrijft de krant.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant, Kingfish Zeeland | Foto: Brian Gratwicke, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken