‘Kas in een zak’ houdt groenten vers bij de consument

05-10-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Vivi, een dochteronderneming het Zeeuwse bedrijf Vitro Plus, heeft een ‘kas in een zak’ ontwikkeld. Dit duurzame groeisysteem houdt groenten schoon en vers.

Met de nieuwe technologie teelt Vivi bladgroenten en kruiden in een gesloten zak met microgaatjes en een waterreservoir. De zak bevat een microsysteem waar vocht, temperatuur, lichtintensiteit en voedingswaarde volledig zijn gecontroleerd. De groente groeit in de zak van jonge plant op tot een volwassen gewas. Dat gebeurt in de fabriek van Vivi met behulp van LED-verlichting.

Wanneer de gewassen volgroeid zijn, worden ze in de growbag met waterreservoir geleverd aan supermarkten. Daar kan de consument de dichte zak kopen, waarna hij de groenten thuis kan oogsten. Daar blijft het product nog minimaal twee weken houdbaar, claimt Vivi.

Duurzaam teeltsysteem

Omdat de groenten zich tijdens het gehele productieproces in de gesloten zak bevinden, en niemand het product hoeft aan te raken, is er sprake van een optimale voedselveiligheid en -hygiëne, stelt de onderneming. Daardoor is er geen gewasbescherming nodig. Daarnaast vereist het systeem weinig water, wat een duurzaam teeltsysteem oplevert.

Vitro Plus is als een van de vijf genomineerden in de race voor de Zeeuwse Pioniersprijs. Deze prijs heeft als doel meer aandacht te geven aan ‘mooie dingen’ die er in Zeeland ontstaan en worden ondernomen. Op 8 oktober wordt bekend wie de winnaar is, en de geldprijs van € 5.000 in ontvangst mag nemen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Vivi

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken