Duurzame MSC-visolie wordt gemaakt van kabeljauwresten

duurzame visserij

06-10-2016 14:04 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse Arctic Blue claimt als eerste bedrijf in Nederland MSC-gecertificeerde visolie te hebben ontwikkeld.

Voor de productie van de visoliecapsules hoeft volgens Arctic Blue geen extra vis te worden gevangen. Voor de productie van 250 capsules zijn de snijresten nodig van één kabeljauw, die wordt verwerkt voor filets voor de voedingsindustrie.  

Duurzame visserij

Volgens Arctic Blue gebruiken andere producenten bij het maken van geconcentreerde visolie vaak een grote hoeveelheid vis. Dit is vaak diepzeevis, zoals ansjovis en sardines, die van nature de voedselketen vormt van de walvis, zeevogels en zeeleeuwen. Zo zouden voor de productie van één capsule vaak zo’n dertig ansjovisjes nodig zijn, aldus Arctic Blue. Deze vis is in de meeste gevallen niet duurzaam gecertificeerd.

Doordat Arctic Blue met de productie van zijn visoliecapsules overbevissing tegengaat, komt het bedrijf wel in aanmerking voor het MSC-keurmerk. Ook de lokale verwerking in deze duurzame visserij in de Noorse poolcirkel draagt daaraan bij. De snelle verwerking leidt bovendien tot een product zonder vislucht, die kenmerkend is voor oude olie, stelt Arctic Blue.

Duurzame energie

Daarnaast zegt het bedrijf klimaatneutraal te opereren. Dit betekent dat er netto geen uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, plaatsvindt in het gehele traject, van productie, verpakken, vervoer tot en met de aankoop door de consument. Dit doet het bedrijf door zoveel mogelijk energie te besparen. Zo werkt de Noorse fabriek alleen op energie uit waterkracht. CO2 die tijdens het transport wordt uitgestoten, wordt daarnaast gecompenseerd met het planten van bomen.  

Behalve visolie produceert Arctic Blue ook Omega-3-algenolie. De capsules voor deze algenolie zijn niet gemaakt van gelatine, maar van zeewierextract. Dat leverde het bedrijf het Europese Vegan-keurmerk op.

Maurits Groen

De duurzaamheidsinspanningen van Arctic Blue hebben het bedrijf een aanmoediging en een ambassadeurschap van het WNF opgeleverd. Daarnaast zijn Maurits Groen, medeoprichter WakaWaka, Reiner van den Berg, weerman en klimatoloog, en Lucas Simons, oprichter van NewForesight en ScopeInsight betrokken als ambassadeurs.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Arctic Blue | Foto: Arctic Blue

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken