Waarom Honig E-nummers schrapt en zoutgebruik vermindert

Honig e-nummers

10-10-2016 12:00 | Door: Chris Thijssen

Voedingsmiddelenproducent Honig ontdoet al zijn maaltijdmixen en soepen van smaakversterkers. Daarnaast vermindert het bedrijf het zoutgehalte in de producten.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD).

Honig stopt onder meer met het gebruik van mononatriumglutamaat (MSG). Het bedrijf vervangt deze smaakversterker, ook bekend als E621, door gistextracten. Daarnaast bevatten de vernieuwde recepturen gemiddeld 13,6 procent minder zout dan bij de start van het project in 2014, schrijft het FD.

Duurzame voeding

Het besluit om te stoppen met E-nummers en het zoutgehalte in zijn producten te verlagen, neemt Honig omdat het bedrijf naar eigen zeggen een verandering bij de consument constateert. Zo zouden, vergeleken met enkele jaren geleden, meer consumenten kritiek hebben op het gebruik van zout en E-nummers.

Met de ban van E-nummers en de vermindering van zout hoopt Honig bezorgde consumenten over zout en E-nummers in voeding gerust te stellen, schrijft het FD.

Gistextracten

Om te beoordelen of de aangekondigde ban op E-nummers en vermindering van zout door Honig daadwerkelijk gezondere producten oplevert, ging het FD te rade bij Jaap Seidell, voedingswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De wetenschappers is kritisch als het gaat om het vervangen van MSG door gistextracten. In voedingsgist zit volgens hem van nature veel MSG. Maar omdat dit ingrediënt niet synthetisch is gemaakt, valt het niet onder het E-nummer 621, schrijft de krant. Positiever is Seidell over de zoutreductie in de Honig-producten.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Het Financieele Dagblad | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken