12-10-2016 07:36 | Door: Chris Thijssen

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking wil een keer kweekvlees proberen. Bovendien verkiezen Nederlanders kweekvlees boven een vegetarisch of veganistisch dieet.

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het Cube Design Museum in Kerkrade is uitgevoerd. Het museum initieerde het onderzoek voor de expositie Meat The Future, waarin de toekomst van vlees centraal staat.

De deelnemers aan het onderzoek kregen de vraag of ze ooit van kweekvlees hebben gehoord en of ze weten wat kweekvlees is. Meer dan een derde van de ondervraagden heeft nog nooit van kweekvlees gehoord. Nog eens een derde heeft er wel van gehoord, maar weet niet precies wat kweekvlees is.

Duurzame vleesproductie

Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor op te kweken tot een stukje vlees. Nadat de ondervraagden deze uitleg hadden gekregen, besloot 52 procent kweekvlees weleens te willen proberen wanneer het te koop is. Meer dan een derde van de ondervraagden zou bovendien bereid zijn om al het vlees en gevogelte in hun huidige dieet te vervangen door kweekvlees.

Kweekvlees duurzaam

Daarmee blijkt kweekvlees een populairder alternatief dan de keuze voor een vegetarisch of veganistisch dieet of het vervangen van vlees door insecten, stelt Cube. Reden daarvoor is dat de ondervraagden graag vlees eten en het belangrijk vinden dat er duurzame alternatieven worden gevonden van de huidige manier van vleesproductie.

Als belangrijkste reden om op zoek te gaan naar alternatieven, noemt 37 procent het feit dat de huidige manier van vleesproductie in de bio-industrie hen tegen de borst stuit. Daarnaast ziet 17 procent alternatieve vleesproductie als mogelijke oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Daarnaast worden milieuverontreiniging (18 procent) en de inefficiëntie van de huidige manier van vleesproductie (12 procent) genoemd als redenen.

Nederlands kweekvlees

Kweekvlees is nog volop in ontwikkeling. In Nederland houdt onder anderen hoogleraar Mark Post zich bezig met de ontwikkeling van een kweekburger. Post, die voor de ontwikkeling het bedrijf MosaMeat oprichtte, hoopt het duurzame vleesalternatief binnen vijf jaar op de markt te brengen.

Post was ook betrokken bij de ontwikkeling van de expositie Meat The Future in Cube. De expositie richt zich op vier kwesties rondom kweekvlees: de behoefte aan duurzame productie, het voorkomen van voedseltekort, het vermijden van dierenleed en het opdoen van nieuwe eetervaringen.

Bron: Cube Design Museum | Foto's: Cube Design Museum