17-10-2016 14:39 | Door: Chris Thijssen

Het chemieconcern DSM heeft een cultuur ontwikkeld die de rijpingstijd van verschillende kaassoorten met 50 procent vermindert. Dat moet het productieproces versnellen en verduurzamen.

Dat meldt DSM in een persbericht.

Met Delvo Cheese CT-Taste, zoals het product heet, kunnen producenten van continentale kazen, zoals Manchego, Gouda en Edammer, het rijpingsproces halveren. Dit efficiëntere proces levert bedrijven volgens DSM energiebesparing op, omdat er voor elke geproduceerde gram kaas minder energie nodig is om de temperatuur en vochtigheid te controleren.

Volgens interne data van DSM kunnen kaasmakers door de rijpingstijd van 1 miljoen kilo continentale kaas te halveren naar twee weken, circa € 200.000 besparen op productiekosten. Het verkorten van het rijpingsproces doet volgens het chemiebedrijf niets af aan de smaak, textuur of houdbaarheid.

Duurzame voeding

De wereldwijde consumptie van kaas groeide tussen 2000 en 2012 van 15 miljoen ton naar meer dan 20 miljoen ton per jaar. DSM verwacht dat deze kaasconsumptie blijft toenemen naar meer dan 25 miljoen ton in 2020. Die groei brengt volgens het bedrijf verschillende kansen met zich mee voor kaasfabrikanten.

Om die groei bij te benen, kijken kaasproducenten naar manieren om in kortere tijd meer kaas te produceren. Tegelijkertijd streven verschillende bedrijven ernaar om hun producten duurzamer te maken, stelt DSM. Dat kan volgens het bedrijf onder meer worden bereikt door middel van een efficiënter productieproces.

Voedingswaarde

“Dit is een welkome oplossing, vooral nu, wanneer meer en meer zuivelbedrijven streven naar de productie van producten met een geweldige smaak en hoogwaardige voedingswaarde voor een groeiende wereldbevolking”, zegt Gert van den Hoven, product application specialist for cheese bij DSM, in het persbericht.

Bron: DSM | Foto: public domain