19-10-2016 07:53 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse voedings- en chemieconcern Corbion heeft azijnpoeder ontwikkeld dat kan worden gebruikt als natuurlijk conserveringsmiddel in vlees en andere voedingsmiddelen en dranken. Dat moet de houdbaarheid van producten op duurzame wijze verlengen.

Voor het azijnpoeder heeft Corbion een Europees patent verkregen, zo meldt het bedrijf in een persbericht.

Volgens Corbion zoeken voedselproducenten naar natuurlijke alternatieven voor kunstmatige toevoegingen. Daarmee spelen ze in op de vraag vanuit consumenten voor bekende ingrediënten. Azijn, met name in vloeibare vorm, is voor consumenten een bekend ingrediënt, stelt het bedrijf. Daarnaast is het ingrediënt rijk aan azijnzuur, dat bekendstaat als remmer van microben en pathogenen.

Langere houdbaarheid

Vloeibaar azijn is volgens Corbion echter niet voor elke toepassing geschikt. Azijn in poedervorm biedt dan ook kansen om de eigenschappen van het product op bredere schaal te gebruiken.

“Corbion-onderzoekers hebben een proces ontwikkeld voor de productie van azijn in poedervorm, dat ideaal is voor kant-en-klare en verse vlees- en gevogelteproducten”, zegt David Charest, vicepresident Meat Industry bij Corbion, in het persbericht.

“Het gebruik van azijnpoeder geeft fabrikanten een gemakkelijke oplossing om clean label-producten (producten met enkel natuurlijke ingrediënten, zonder E-nummers, red.) te bieden, die visueel aantrekkelijk en smakelijk zijn. Tegelijkertijd levert het azijnpoeder microbiologische stabiliteit en een verlengde houdbaarheid.”

Voedselverspilling

Corbion werkt ook op andere vlakken aan het verlengen van de houdbaarheid van voedingsmiddelen en het tegengaan van voedselverspilling. Zo ontwikkelde het bedrijf eerder een coatingtechnologie die snoepgoed bedekt met zure poeders. Deze coating behoudt de textuur en de smaak van het snoepgoed, waardoor dit langer houdbaar blijft.

Bron: Corbion | Foto: Corbion (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)