Nederlanders vinden tegengaan voedselverspilling lastig

Nederlanders vinden tegengaan voedselverspilling lastig

20-11-2013 10:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het merendeel van de Nederlanders wel minder voedsel wil verspillen, maar dit in de praktijk lastig vindt.

Het onderzoek is gedaan door onderzoeksbureau GfK Retail and Technology.  Het onderzoek is gedaan onder 2.055 consumenten in opdracht van het Voedingscentrum.

De voornaamste reden voor het weggooien van eten is dat er te veel gekookt wordt. Ruim één op de vier mensen die eten heeft weggegooid, geeft dit aan als belangrijkste reden. De helft van de respondenten geeft aan zijn macaroni af te wegen voor hij gaat koken en is dus bewust bezig met de benodigde hoeveelheid. Daarvoor gebruiken zij een weegschaal, een kopje, een maatbeker of de streepjes op de verpakking. Tegelijkertijd geeft 44 procent aan zijn gevoel te gebruiken en 13 procent gooit zelfs zonder meer het hele pak in de pan. Jongeren onder de 30 jaar koken vaker op gevoel dan andere leeftijdsgroepen.

Maatregelen voedselverspilling

Uit het consumentenonderzoek blijkt dat er nog veel maatregelen genomen kunnen worden bij het tegengaan van voedselverspilling. Simpele middelen als 'een boodschappenlijstje maken' en 'thuis de voorraad checken' worden nog weinig gebruikt. Consumenten zien dit ook niet als belangrijke manier om zelf thuis verspilling te voorkomen. Niettemin doet 57 procent van de respondenten vaak tot altijd boodschappen met behulp van een boodschappenlijstje.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de maatregelen wel degelijk zorgen voor minder verspilling. 80 procent van de consumenten geeft aan zelf al iets te doen om voedselverspilling te voorkomen. Verder geeft bijna de helft van de ondervraagden aan voedselverspilling tegen te gaan door alleen te kopen wat hij nodig heeft.

Om consumenten te helpen minder voedsel te verspillen, heeft het Voedingscentrum diverse hulpmiddelen ontwikkeld. In 2013 is de actie ‘Hoezo50kilo’ gestart. Consumenten die direct aan de slag willen gaan, kunnen de No Waste Challenge doen.

Bron: Voedingscentrum

Foto: orangebrompton via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken