‘Voedselverspilling kan verminderd worden met 90 procent’

‘Voedselverspilling kan verminderd worden met 90 procent’

13-01-2014 10:37 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens onderzoek van Unilever Food Solutions is er een afvalreductie in de Nederlandse keuken mogelijk van 90 procent. Dit vereist een aantal simpele maatregelen.

Het onderzoek van Unilever Food Solutions maakt onderdeel uit van een pilot rond de reductie van voedselafval in Nederland, België en Frankrijk.

In Nederland deden vier restaurants mee: twee bedrijfsrestaurants, waaronder de eigen bedrijfskantine van Unilever, Ziekenhuis Het Groene Hart in Gouda en het Reuma- & Revalidatiecentrum Rotterdam.

Onderzoek

Voor het onderzoek werd afval verzameld en gesorteerd, om daarna te analyseren welke maatregelen genomen konden worden om de afvalstroom terug te dringen.

De maatregelen varieerden van het beter versnijden van vers fruit, producten in kleinere hoeveelheden aanbieden in het buffet, tot het stimuleren van maaltijden waarvan voldoende in voorraad was.

In de keuken van een groot deelnemend bedrijf werd tijdens het onderzoek per dag gemiddeld 35 procent van het ingekochte voedsel weggegooid. Dat is zo’n 79 kilo, met een waarde van € 168. Het meeste afval was afkomstig van de bereiding (55 procent) en het buffet (22 procent). Met twee eenvoudige maatregelen bereikte het keukenteam al een verbetering.

Besparing

Alle individuele maatregelen bij de vier bedrijven hebben geleid tot een resultaat van 90 procent minder weggegooid voedsel. Een hele besparing te meer, wanneer men bedenkt  dat één ton keukenafval zo’n € 2.000 aan verwerking en belastingen kost.

Bron: Foodclicks

Foto: Claude Fabry via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken