Voedselprijzen stijgen door klimaatverandering

Voedselprijzen stijgen door klimaatverandering

20-01-2014 13:35 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De klimaateffecten zouden kunnen leiden tot een stijging van voedselprijzen door de veranderende omstandigheden in de agrarische sector.

Uit het Climate Impact Research van het Potsdam Instituut blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering invloed hebben op de voedselprijzen. De agrarische sector ondervindt nadelen door de continue aanpassing aan de veranderende klimaatsomstandigheden. Als gevolg zouden de prijzen van voedsel met 25 procent gaan stijgen in 2050.

Bio-energie productie

Uit het onderzoek bleek ook dat een immense uitbreiding van de productie van bio-energie kan leiden tot een verhoging van de voedselprijzen. Dit komt doordat het land dat gebruikt werd voor voedselproductie verruild wordt voor energiegewassen. Het instituut concludeerde echter ook dat de wereldwijde voedselmarkt meer beïnvloed wordt door een onverminderde klimaatverandering dan door de toename van de vraag naar bio-energie. De uitbreiding van de productie van bio-energie zou verantwoordelijk zijn voor een stijging van de voedselprijzen met 5 procent.

Toename aan landbouw

De toenemende klimaateffecten leiden tot een drastische toename in de vraag naar landbouwgrond. Uit het model van de onderzoekers blijkt dat een toename aan landbouwgrond 50 procent hoger is in een setting waar klimaatverandering onverminderd blijft dan wanneer er sprake is van een constant klimaat. De omvang aan landbouwgrond zou wereldwijd stijgen naar 320 miljoen hectare in 2050. Het verschil is te vergelijken met de omvang van Duitsland.

Volgens Christoph Schmitz, één van de onderzoekers van het instituut, is de ontwikkeling gevaarlijk voor Zuid-Amerika en delen van Afrika. Het gevolg van de toenemende vraag aan grond zal leiden tot het vernietigen van regenwouden en bossen. Dit is een grote bedreiging voor de biodiversiteit en een verstoring van het ecosysteem.

 Bron: businessgreen | Foto: Masahiro Ihara

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken