16-02-2017 15:35 | Door: Fitria Jelyta

De Nederlandse overheid wil meer gezonde en duurzaam geproduceerde voeding mogelijk maken op basis van plantaardige eiwitten. Hiervoor start staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken (EZ) de New Food Challenge.

Met de New Food Challenge daagt het Rijk startende bedrijven uit om nieuwe voedselproducten te ontwikkelen op basis van plantaardige eiwitten. Vervolgens worden de ideeën van de bedrijven getoetst via het haalbaarheidsonderzoek vanuit de zogeheten SBIR-opdracht en maken de bedrijven kans om maximaal € 30.000 te winnen om hun plannen verder uit te werken.

Duurzaam en gezond

Daarnaast kunnen de beste projecten van de New Food Challenge kans maken op het winnen van een opdracht van maximaal € 250.000 om het nieuwe voedselproduct daadwerkelijk te ontwikkelen en op de markt te brengen. In totaal stelt het ministerie van EZ € 1,8 mln beschikbaar voor de New Food Challenge.

“Consumenten willen gezonder eten: minder vlees, meer plantaardig”, zegt Van Dam in een persbericht. “Dat vraagt om goed en gezond voedsel dat bovendien duurzaam wordt geproduceerd. Nederland wil voorop lopen met nieuwe producten van plantaardige eiwitten. Met de New Food Challenge wil ik meer gezonde producten in de winkels krijgen.”

Meer plantaardige eiwitten eten

De New Food Challenge is een onderdeel van een reeks maatregelen die het kabinet uitvoert om de consumptie van plantaardige eiwitten te verhogen. De komende vier jaar stelt staatssecretaris Van Dam ruim € 15 mln beschikbaar om actieplannen en projecten door te zetten, die het voor consumenten gemakkelijker moeten maken om meer plantaardige producten te eten.

Ondernemers en startende bedrijven kunnen zich tot 30 april inschrijven voor de New Food Challenge. Na de sluitingsdatum worden de inzendingen beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen. De inzendingen worden beoordeeld op technische haalbaarheid en kansen voor een geslaagde marktintroductie. 

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | Foto: Tamara Menzi via Unsplash.com, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)