17-02-2017 07:25 | Door: Erik Verheggen

Eosta heeft samen met EY en andere partners een pilotproject uitgevoerd om de verborgen kosten van voedselproductie door te rekenen.

De eerste resultaten laten duidelijk lagere maatschappelijke kosten zien voor biologisch fruit, niet alleen op ecologische aspecten, maar nu ook voor de gezondheid van consumenten, meldt Eosta in een persbericht.

"Onze wens is juist dat het wordt opgeschaald”

Met input uit nieuwe onderzoeken komt de pilot ‘True Cost Accounting for Food, Farming en Finance’ uit op aanzienlijke kostenvoordelen met betrekking tot de gezondheid van consumenten, voor biologische appels, ananas, peren, citrus en bananen, als gevolg van de impact van pesticidenresiduen. Voor biologische appels is het verschil het grootst: € 0,14 per kilo maatschappelijk voordeel ten opzichte van gangbare appels. 

De eerdere True Cost-berekeningen aan producten van Eosta gingen alleen over ecologische aspecten: bodem, klimaat en water. Opgeteld bij de nieuwe cijfers, komt het voordeel van biologische appels ten opzichte van gangbare appels op € 0,20 per kilo, aldus Eosta.

Landbouw op basis van monoculturen en grootschalige gebruik van pesticiden heeft volgens het bedrijf geleid tot uitputting van natuurlijk kapitaal en schade aan sociaal kapitaal.

Voedselproductie

De wereldvoedselorganisatie FAO heeft de negatieve impact van de voedselproductie op natuurlijk en sociaal kapitaal becijferd op ongeveer € 5.000 miljard per jaar. Deze impact is echter niet terug te vinden in de balansen van bedrijven of in het Nationaal Product. 

Eosta heeft daarom samen met EY en andere partners de uitdaging aangenomen om mee te doen aan de pilot ‘True Cost Accounting in Finance, Food and Farming’. Het uiteindelijke doel van de pilot is om tot een True Cost balans en winst-en-verliesrekening te komen. Soil & More berekent de voetafdrukken waarop de kostenberekeningen worden gebaseerd.

"We willen nu verder gaan en de True Cost-gegevens doorvoeren tot in de balans en de winst-en-verliesrekening"

De pilot is een vervolg op de lancering van Eosta’s True Cost of Food-campagne in 2016, waarmee het concern consumenten bewust wil maken van de verborgen kosten van voedselproductie. De conclusie van die pilot was dat biologische producten niet te duur zijn, maar gangbare te goedkoop.

Volkert Engelsman, CEO van Eosta: “Dankzij het geweldige werk van VN-organisaties als de FAO, maar ook de WHO, UNEP en UNDP, hebben we nu toegang tot rekenmodellen die ons niet alleen helpen om de impact van voedselproductie op de bodemvruchtbaarheid, klimaat, waterkwaliteit, biodiversiteit en sociale structuren te kwantificeren, maar er ook bedragen aan te koppelen.”

“We hebben dit werk al gedaan op het niveau van telers en producten, we willen nu verder gaan en de True Cost-gegevens doorvoeren tot in de balans en de winst-en-verliesrekening. Dat betekent dat we als bedrijf niet alleen rapporteren aan de financiële stakeholders, maar ook aan de natuurlijke en sociale stakeholders.”

“Als MKB-bedrijf kunnen we ons sneller bewegen dan een beursgenoteerde multinational, maar we willen dit niet als eenling doen. Onze wens is juist dat het wordt opgeschaald.”

Daarom voert Eosta de pilot uit in het framework van het Natural Capital Protocol. Het doel is dat de pilot een praktisch dashboard oplevert waarmee bedrijven in de voedingssector in de toekomst hun impact kunnen meten en berekenen.

Bron: Eosta | Foto: kryzhov/Shutterstock