Bacardi transparant over duurzaamheid: minder water, meer CO2

Bacardi transparant over duurzaamheid: minder water, meer CO2

28-01-2014 13:00 | Door: Wouter Pustjens

In zijn meest recente duurzaamheidsverslag geeft Bacardi veel openheid van zaken: het watergebruik werd gereduceerd, maar de CO2-uitstoot nam juist toe.

Dat onthulde Bacardi in zijn recent verschenen mvo-rapport. Daarin is de drankproducent bijzonder transparant. Zo daalde het energiegebruik met 30 terajoule tot 1830 terajoule. Maar het aandeel fossiele energie steeg juist: in 2013 werd 1660 terajoule aan fossiele energie gebruikt, dat is 30 terajoule meer dan in 2012. Dit leidde tot een stijging van 2,7 procent in CO2-uitstoot.

 

Afvalwater

 

Belangrijke factor in de stijging van het aandeel fossiel was een distilleerderij gelegen in Puerto Rico die Bacardi Rum produceert. Hier behandelt een bioreactor afvalwater en zet het om in biogas. Het gas wordt gebruikt als brandstof voor de productie van stoom en elektriciteit om de centrale te laten draaien.

Eind 2012 liet één van de biogasreactoren het afweten. Omdat hierdoor de hoeveelheid behandeld afvalwater afnam, moest de centrale de productie omlaag schroeven. Om te voorkomen dat Bacardi onder minimumhoeveelheden ging produceren, moest olie in plaats van biogas worden gebruikt. Het rapport meldt dat er acties worden ondernomen om de CO2-uitstoot van de distilleerderij ‘terug te buigen naar een reductietraject’ in de toekomst.

 

Watergebruik

 

Het rapport bevat ook een positieve noot. Afgelopen jaar wist Bacardi het watergebruik met 9,6 procent te verminderen door meer restwater te gebruiken van het productieproces en minder water te verspillen. Ook hergebruikte Bacardi 98,6 procent van het afval.

Foto: Hadrian Fernandez via Flickr

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Wouter Pustjens

Als afgestudeerde van Imperial College London met een graad in Sustainable Energy Futures heeft Wouter een grote belangstelling voor alles wat met hernieuwbare energie te maken heeft. In zijn dagelijkse leven past hij duurzaamheidsprincipes toe waar maar mogelijk is.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken