07-03-2017 14:01 | Door: Chris Thijssen

Wageningen University & Research (Wur) start dit voorjaar met verschillende partners, waaronder Unilever, een publiek-private samenwerking (PPS) voor de ontwikkeling van plantaardige vleesalternatieven.

Dat meldt Wur in een persbericht.

De PPS is volgens Wur het eerste initiatief ter wereld dat onderzoek doet naar uiterlijk, textuur, smaak en duurzaamheidsvoordelen van plantaardige alternatieven voor vlees. De samenwerking moet milde productieprocessen op industriële schaal mogelijk maken.

De innovatieve shear-cell-technologie, ontwikkeld door Wur, vormt hiervoor het vertrekpunt. Deze technologie, waarmee eerder een biefstuk met een ‘overtuigende vleesstructuur’ werd gemaakt, was vooralsnog alleen op lab- en pilotschaal beschikbaar. In het samenwerkingsproject moeten de eerste toepassingen op industrieel niveau worden gerealiseerd.

Duurzame eiwitten

Hierbij richten de onderzoekspartijen zich op eiwitten uit soja en tarwe en diverse andere eiwitbronnen, zoals erwten, raapzaad en mais. Zo wordt voor elke grondstof een gedetailleerde duurzaamheidsanalyse gemaakt.

“Over vier jaar staat er een versie van een productielijn, waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren. Denk bijvoorbeeld aan een 100 procent plantaardige biefstuk”, zegt Atze Jan van der Goot, hoogleraar aan Wur en coördinator van de PPS, in het persbericht.

“Hiermee kunnen we de markt voor vleesvervangers – die op dit moment nog maar 1 procent van die van vlees bedraagt – verder laten groeien.”

Unilever en De Vegetarische Slager

Naast Wur nemen ook de bedrijven Unilever, Givaudan, Avril, Meyn Food Processing, Ingredion, De Vegetarische Slager, saturn petcare en Nutrition & Nature deel. De partners verwachten dat de technologie op termijn ook beschikbaar wordt voor chef-koks of voor consumenten thuis.

Atze Jan van der Goot van Wur sprak eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio over de bonenbiefstukmachine. Luister het gesprek terug in deze podcast:

Bron: Wageningen University & Research | Foto: Shutterstock.com