Siemens gaat voedselverspilling tegen met vacuümkoelkast

Siemens gaat voedselverspilling tegen met vacuümkoelkast

12-02-2014 11:50 | Door: Wouter Pustjens

Door zijn koelkasten dieper te koelen en vacuüm te zuigen hoopt Siemens dat voedsel drie tot vijf keer langer meegaat en daardoor de voedselverspilling tegen te gaan.

Elke Nederland gooit 50 kilogram aan eetbaar voedsel weg per jaar. In totaal gooien Europese huishoudens 90 miljoen ton voedsel per jaar weg, wat 25 procent is van het ingekochte voedsel. 60 procent hiervan kan worden vermeden. Ieder huishouden kan € 500 besparen als consumenten bewuster omgaan met de houdbaarheid van voedsel.

De nieuwe koel-vriescombinatie van Siemens moet een oplossing bieden voor dit probleem. De Freshness Center heeft daarvoor verschillende bewaarzones: een gewone koeling, een gewone vriezer, en een nieuwe vitaFresh-zone in het midden.

Het laatste vak heeft een temperatuur van 0 graden Celsius en heeft twee delen: het bovenste deel heeft een automatische luchtvochtigheidsregeling waarmee versproducten als groene en fruit tot driemaal langer goed blijven.

Het onderste deel is de vacuümlade, waarin de druk afneemt tot een derde van de luchtdruk. Met een knop kan lucht uit de lade worden onttrokken. Dit remt de bacteriegroei, waardoor vitamines en voedingsstoffen langer behouden blijven. In de vacuümlade blijven producten tot vijf keer langer vers, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Deze lade kan worden gebruikt voor vis en rauw vlees, maar ook voor reeds bereide maaltijden.  Uit onafhankelijk onderzoek van de CNTA bleek dat frambozen na tien dagen slechts 1 procent vocht hadden verloren.

Siemens geeft niet aan hoe intensief het energiegebruik van de koelkast is met de nieuwe technologie, maar wel dat het energielabel A++ heeft. Wel kan met de instelling ‘Eco and Holiday’ energie bespaard worden.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Wouter Pustjens

Als afgestudeerde van Imperial College London met een graad in Sustainable Energy Futures heeft Wouter een grote belangstelling voor alles wat met hernieuwbare energie te maken heeft. In zijn dagelijkse leven past hij duurzaamheidsprincipes toe waar maar mogelijk is.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken