18-02-2014 17:36 | Door: Willemien Groot

Consumenten zijn zich over het algemeen bewust van de noodzaak van een duurzame economie, maar dit leidt vaak niet tot duurzame aankopen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Raad voor Voedselinformatie (EUFIC). Onderzoekers vroegen ruim 4400 consumenten uit zes landen (Duitsland, Groot-Brittannië, Polen, Frankrijk, Spanje en Zweden) over hun kennis op het gebied van duurzaamheid en labels. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Food Policy.

Vertaling

Consumenten maken zich vooral zorgen over kinderarbeid, ontbossing, ondervoeding, dierenwelzijn, pesticiden en voedselverspilling. Maar zij leggen geen verband tussen het kopen van producten met een label en een duurzame toekomst. En als ze dat wel begrijpen heeft dat geen invloed op hun koopgedrag. Volgens de onderzoekers hangt de toekomst van de labels af van de manier waarop de zorgen van consumenten zich vertalen in concreet gedrag.

In tegenstelling tot 'gezond' en 'voedzaam' blijkt 'duurzaam' een abstract en diffuus begrip, dat zich lastig vertaalt in de dagelijkse boodschappen, menen de onderzoekers. Factoren als de prijs, land van herkomst en voedingswaarde zijn belangrijker dan ethische en milieu-informatie. Echter, jongeren hebben duurzame producten iets beter op het netvlies en handelen daar ook naar.

De ondervraagden hadden moeite de vier labels van Fair Trade, Animal Welfare, Rainforest Alliance and Carbon Footprint te herkennen die ze kregen voorgelegd. Het Fair Trade-label was veruit het bekendste. Het logo van van de Rainforest Alliance herkenden velen niet. Daarnaast scoorden consumenten uit Groot-Brittannië hoog en die uit Spanje en Polen laag.

Behoefte aan informatie

Dat betekent niet dat het duurzame label geen toekomst heeft. Integendeel: kopers gaven aan dat ze de genoemde labels vaker zouden willen zien, zodat ze herkenbaar zijn. Ze hebben vooral behoefte aan meer informatie: in de winkels zelf, maar ook online of op televisie. Daarmee geven consumenten een deel van de oplossing, denken de onderzoekers. In het publieke debat moet duurzaamheid een vaste plaats krijgen, net als gezond en voedzaam.

Foto: Rick via Flickr