Biologische tomaat is bewezen gezonder

05-07-2012 17:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Dat biologische tomaten beter zijn voor het milieu, dat wisten we natuurlijk al lang. Maar er is nu ook bewijs gevonden dat biologische tomaten gezonder zijn dan ‘normale’ tomaten.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Barcelona dat onlangs is uitgebracht. De vier Spaanse onderzoekers analyseerden de scheikundige structuur van biologisch geteelde tomaten en ontdekten dat deze meer polyfenolen bevatten dan reguliere tomaten. Polyfonen zijn antioxidanten die zich vaak in planten bevinden en die preventief werken tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Verdedigingsmechanisme

Volgens de wetenschappers wordt het verschil tussen de twee soorten tomaten veroorzaakt door de mest die gebruikt wordt bij de biologische teelt. Eén van de onderzoekers, Anna Vallverdú Queralt licht toe: "In de biologische landbouw wordt geen mest met stikstof gebruikt. Hierdoor activeren planten hun eigen verdedigingsmechanismen, waardoor het niveau aan antioxidanten in de plant toeneemt”.

Ketchup

Dezelfde onderzoeksgroep deed al eerder onderzoek naar tomatensap en –ketchup van biologische tomaten. Hieruit bleek al dat in de biologische varianten van deze producten meer polyfenolen zitten dan in dezelfde producten met conventionele tomaten.

Bron: Daily Mail

Foto: ~ Pil ~

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken