Cargill zet stap(je) richting duurzame palmolie

Cargill zet stap(je) richting duurzame palmolie

04-08-2014 15:39 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De problemen rondom de teelt van palmolie intensiveren. Reden voor Cargill om duurzamer beleid omtrent het gebruik ervan te formuleren.

Het bedrijf met een omzet van $ 137 mrd (2013) heeft recent een memo gepubliceerd, waarin het zijn beleid ten opzichte van duurzame palmolie uiteenzet.

Zo streeft het bedrijf een waardeketen na waarin de herkomst van (duurzame) palmolie volledig te traceren is. Op termijn mag er verder geen ontbossing van regenwouden meer plaatsvinden voor het aanleggen van palmolieplantages. Ook zegt Cargill geen palmolie te willen betrekken van plantages op turfgronden. In een turfbodem zitten enorme hoeveelheden koolstof opgeslagen die in de vorm van CO2 vrijkomt bij drainage.

Tot slot wil Cargill geen palmolie meer halen uit gebieden waar inheemse bewoners zijn uitgebuit of gedwongen te verhuizen.

 

Het probleem

 

Palmolie zit in een groot en gevarieerd aantal producten, van koekjes tot shampoo. Palmolie is een gezonder alternatief voor andere vetten en geeft een hoge opbrengst per vierkante meter. De vraag naar cosmetica en voeding waar palmolie in verwerkt is neemt toe. Problemen met palmolie nemen daarom ook toe. Initiatieven om duurzamer te telen, de meest bekende de RSPO, zijn niet onomstreden.

Cargill is niet-beursgenoteerd en daarom minder ontvankelijk voor druk van (publieke) aandeelhouders en NGO’s. Omdat het bedrijf minder informatie hoeft te publiceren is ook slechter te controleren in hoeverre duurzaam beleid in actie worden omgezet. Vooral de NGO Rainforest Action Network heeft het bedrijf daarom meerdere malen onder druk proberen te zetten.

Bron: TriplePundit | Foto: oneVillage Initiative via Flickr.com

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken