Faillissementen retailers duurzame vis en frisdrank

Faillissementen retailers duurzame vis en frisdrank

30-07-2012 10:40 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

In één weekend hebben twee duurzame retailers het bijltje erbij neer moeten gooien. Oggu, producent van biologische frisdrank, en Fishes, verkoper van duurzame vis, konden niet meer aan hun betalingsverplichtingen voldoen.

Het moederbedrijf van Oggu, Organic Beverages Group, is op 17 juli al failliet verklaard. De 15 werknemers van het bedrijf staan voorlopig op non-actief. Curator Rutger van Wijk stelt dat er maximaal twee maanden zijn om een doorstart te maken. Drie à vier potentiële investeerders hebben zich gemeld.

Gezond als een vis

Ook visketen Fishes is failliet. Fishes had vier winkels waar het bedrijf duurzame vis verkocht en levert daarnaast vis aan de groothandel. Met het faillissement komt een einde aan een succesverhaal dat tien jaar heeft geduurd.

Fishes maakte aanvankelijk een stormachtige groei door. Met het verkopen van duurzame vis boorde oprichter Bart van Olphen een gat in de markt aan, wat leidde tot een bedrijf van 20 medewerkers met €2 mln omzet. Als eerste ondernemer in Europa kreeg hij een certificering van de Marine Stewardship Council – een keurmerk voor duurzame visserij.

Utrechtsestraat

Het gaat uitsluitend om de vier winkels van het bedrijf. De activiteiten van zusterbedrijf Fishes Trademark, waarbij vis aan de groothandel worden verkocht, zijn niet in de problemen. De winkels hebben veel last gehad van werkzaamheden in de Utrechtsestraat in Amsterdam die al vier jaar duren.

Oorspronkelijke eigenaar Van Olphen heeft vorig jaar zijn belang in moederbedrijf Fishes Holding verkocht. Daarbij gaf hij al aan dat de groothandel een steeds belangrijkere plaats in het bedrijf had ingenomen. “In het begin kwam 95% van de omzet uit de vier winkels, nu komt 95% van onze groothandel”, vertelde Van Olphen twee maanden voordat de verkoop tot stand kwam.

Bron: Food Valley, Sprout

Foto: Ronald Eikelenboom

 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken