Intelligente compostbak reduceert voedselverspilling

Intelligente compostbak reduceert voedselverspilling

01-12-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Technologiebedrijf WISErg uit Seattle timmert aan de weg met een intelligent compostsysteem. De Harvester maakt het mogelijk voor restaurants en supermarkten om bij te houden hoeveel voedsel ze daadwerkelijk verspillen.

De compostinstallatie is een idee van oud-Microsofttechneuten Jose Lugo en Larry LeSueur. De oprichters van WISErg zetten hun technologische kennis in om voedselverspilling tegen te gaan. Het resultaat is de Harvester, een intelligent compostsysteem dat data verzamelt over de verwerkte afvalresten. Het systeem noteert de voedselcategorie en de reden voor het weggooien. Eenmaal gevuld met afval komen ook het gewicht en de temperatuur aan bod, en worden digitale foto's genomen.

Analyse

WISErg analyseert de gegevens. De rapporten zijn toegankelijk voor de WISErg’s klanten. Dit geeft achteraf inzicht in de afvalproductie. Uiteindelijk is het doel de data in real time toegankelijk te maken. Zo kunnen supermarkten en restaurants verspilling direct signaleren en ingrijpen. Op de langere termijn zijn verspillingspatronen af te leiden uit de informatie. Dit kan helpen inkoopstrategieën te optimaliseren.

Hierin ligt de waarde van de technologie, volgens medeoprichter Larry LeSueur. Door de data zichtbaar te maken, beïnvloedt het systeem het gedrag van winkeliers, restauranthouders en hun personeel. Het handelen van deze groep heeft grote invloed op de hoeveelheid voedsel die bij het afval belandt. Naast inzicht in hun eigen data, biedt de Harvester bedrijven ook de mogelijkheid deze te vergelijken met andere Harvester eigenaars.

Inkomsten

De voedingsstoffen uit de afvalresten zet de Harvester om in WISErganic mest. De verkoop van deze mest ziet LeSueur als WISErg's grootste bron van inkomsten. De vloeibare mest is vooral geschikt voor producenten van biologische gewassen. Momenteel produceert het bedrijf zo'n 11.000 liter mest per week. Tegen het einde van het eerste kwartaal van 2015 moet dit 11.000 liter per dag zijn.

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: WISErg, GeekWire | Foto: Szczel, via Flickr

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken