01-12-2014 12:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Meer transparantie in de productieketen leidt tot duurzame chocolade. Tony’s Chocolonely brengt de cacaoketen in kaart en produceert de duurzaamste chocoladeletter.

Onderzoeksbureau Questionmark onderzocht vijftig chocoladeletters op hun impact op het milieu en mensenrechten. Chocolademaker Tony’s Chocolonely kwam met een score van 7.5 als winnaar uit de bus. Het bedrijf doet als enige een stap verder dan alleen het voeren van een keurmerk.

Tony's Chocolonely

Zo heeft het bedrijf een langetermijncontract met twee cacao-coöperaties in Afrika. Deze directe band met de leverancier leidt tot meer inzicht in en controle over de productieomstandigheden. Tony’s Chocolonely gebruikt daarnaast alleen lang bestaande cacaoplantages, om er zeker van te zijn dat de productie niet leidt tot ontbossing. Ook werkt de chocolademaker samen met lokale NGO’s om mensenrechtenrisico’s te verminderen. Onafhankelijke instanties controleren de impact.

Herkomst

Alle onderzochte letters voeren een keurmerk. Toch vermeldt de chocoladeletter van Tony’s Chocolonely’ als enige herkomstinformatie over de cacao op het etiket. Door een gebrek aan informatie scoren veel letters van de concurrentie een onvoldoende. Verkade en Fair Trade Original kregen ook een voldoende van Questionmark.

De herkomst zegt volgens Questionmark juist veel over de problemen die in de industrie spelen. Bedrijven die weten waar ingrediënten vandaan komen, kunnen verantwoordelijkheid nemen voor het productieproces. Het onderzoeksbureau adviseert bedrijven en keurmerken daarom de transparantie te vergroten.

Bron: Questionmark | Foto: Marco Derksen, via Flickr