Tony’s Chocolonely duurzaamste chocoletter

Tony’s Chocolonely duurzaamste chocoletter

01-12-2014 12:07 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Meer transparantie in de productieketen leidt tot duurzame chocolade. Tony’s Chocolonely brengt de cacaoketen in kaart en produceert de duurzaamste chocoladeletter.

Onderzoeksbureau Questionmark onderzocht vijftig chocoladeletters op hun impact op het milieu en mensenrechten. Chocolademaker Tony’s Chocolonely kwam met een score van 7.5 als winnaar uit de bus. Het bedrijf doet als enige een stap verder dan alleen het voeren van een keurmerk.

Tony's Chocolonely

Zo heeft het bedrijf een langetermijncontract met twee cacao-coöperaties in Afrika. Deze directe band met de leverancier leidt tot meer inzicht in en controle over de productieomstandigheden. Tony’s Chocolonely gebruikt daarnaast alleen lang bestaande cacaoplantages, om er zeker van te zijn dat de productie niet leidt tot ontbossing. Ook werkt de chocolademaker samen met lokale NGO’s om mensenrechtenrisico’s te verminderen. Onafhankelijke instanties controleren de impact.

Herkomst

Alle onderzochte letters voeren een keurmerk. Toch vermeldt de chocoladeletter van Tony’s Chocolonely’ als enige herkomstinformatie over de cacao op het etiket. Door een gebrek aan informatie scoren veel letters van de concurrentie een onvoldoende. Verkade en Fair Trade Original kregen ook een voldoende van Questionmark.

De herkomst zegt volgens Questionmark juist veel over de problemen die in de industrie spelen. Bedrijven die weten waar ingrediënten vandaan komen, kunnen verantwoordelijkheid nemen voor het productieproces. Het onderzoeksbureau adviseert bedrijven en keurmerken daarom de transparantie te vergroten.

Bron: Questionmark | Foto: Marco Derksen, via Flickr

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken