Eetbare kaaskorst vervangt plastic coating

Eetbare kaaskorst vervangt plastic coating

05-12-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Onderzoekers aan de Universiteit van Valencia hebben een eetbare korst ontwikkeld voor zachte kazen. 

Het omhulsel bevat essentiële oliën van oregano en rozemarijn en een anti-bacterieel middel op basis van chitine. De korst van natuurlijke bestanddelen vervangt de traditionele niet-eetbare plastic beschermlaag. Plastic belandt na gebruik bij het huishoudelijk afval.

De korst levert voor de kaasindustrie een hogere opbrengst op. Tijdens het rijpingsproces is het productverlies minder.

Ook is de kaas langer houdbaar. Volgens de onderzoekers blijft zachte kaas met de nieuwe coating onder gekoelde omstandigheden ongeveer drie weken goed. Onder de huidige omstandigheden bederven de meeste kazen ruim voor die tijd. Ze raken uitgedroogd en beschimmeld.

 

Opmars

 

De kaas met de eetbare korst smaakt er niet minder om. Een testpanel beoordeelde de producten zelfs beter dan kaas met een plastic laag.

Essentiële oliën zijn bezig aan een opmars in de voedingsindustrie. Een dunne beschermlaag op basis van knoflook en oregano bleek eerder al de houdbaarheid van brood te verlengen. Het is nog niet bekend wanneer de eetbare korst op de markt komt.

Bron: phys.org | Foto: Jacob Enos, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken