09-01-2015 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De TU Delft heeft samen met verschillende technologiebedrijven een innovatief koelconcept ontwikkeld. De technologie is schoon, stil en energiezuinig.

Op de CES-elektronicabeurs in Las Vegas presenteerden de onderzoekspartners een prototype in de vorm van een wijnkoeler. Het apparaat is opgebouwd rond magnetocalorische materialen.

Dankzij de bijzondere eigenschappen van dit materiaal is het mogelijk 35 procent energiezuiniger te koelen dan met conventionele koelkasten. De technologie is bovendien stiller en milieuvriendelijker dan koelcompressors die met gasvormige koelmiddelen werken.

Magnetisch koelen

Magnetocalorische materialen warmen op wanneer ze in een magnetisch veld terechtkomen. Draait het magnetisch veld vervolgens weg, dan koelt het materiaal snel weer af.

De koelkast benut dit effect in zijn koelcyclus. Een op water gebaseerde koelvloeistof onttrekt de warmte uit de koelkast en transporteert deze naar een warmtewisselaar aan de buitenkant. De magnetocalorische elementen nemen extra warmte op of geven die warmte af aan de koelvloeistof.

Marktintroductie

Het Duitse chemieconcern BASF ontwikkelde het koelsysteem samen met de TU Delft. “Samen met onze onderzoekspartners, die ervaring hebben met zowel de ontwikkeling van functionele materialen als met het modelleren en construeren van systemen, hebben we dit innovatieve materiaal ontwikkeld”, zegt Managing Director Andreas Riehemann van BASF New Business in een persbericht.

Het Amerikaanse hightechconcern Astronautics verwerkte de technologie vervolgens in een vernieuwende wijnkoeler. Het Chinese Haier, producent van onder meer koelkasten, verwacht de technologie binnen enkele jaren toe te passen in zijn assortiment.

"Het prototype belooft onze klanten veel energie, kosten en geluidhinder te besparen", zegt Tao Xie van Haier America. "De milieuvriendelijke technologie heeft geen impact op de ozonlaag of op het klimaat. Het is een concept dat Haier graag zo snel mogelijk op de markt wil brengen."

Bron: SustainableBrands | Foto: Hotel du Vin & Bistro, via Flickr