Consument koopt graag supermarktkliekjes

Consument koopt graag supermarktkliekjes

21-01-2015 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Voedingsmiddelen gemaakt van reststromen zijn goed realiseerbaar. Zolang de ge-upcyclede producten niet duurder zijn dan het reguliere alternatief, koopt de consument ze graag.

Zo blijkt uit een onderzoek van de Wageningen UR in samenwerking met biologische groothandel Udea en traiteur de Oorsprong. Tijdens een pilotstudie bij Udea’s supermarktketen EkoPlaza toonden consumenten grote belangstelling voor ge-upcyclede producten.

De pilot laat zien dat supermarkten voedselverspilling tegen kunnen gaan door reststromen slim te gebruiken. In de test vermeldden de labels dat het product restproducten bevatte. Dat weerhield de klant er niet van de voedingsmiddelen te kopen. Zelfs niet tegen een gelijke prijs.

Minimale kosten

Als onderdeel van het onderzoek kregen consumenten een theoretische keuze voorgelegd tussen reguliere soep, en soep gemaakt met vervormde tomaten. Bij een gelijke prijs gaf 90 procent de voorkeur aan de soep van B-keus ingrediënten. Ook quiches, smoothies en gebraden gehakt met ingrediënten die nabij hun houdbaarheidsdatum waren, kochten de respondenten liever dan de reguliere variant.

Volgens het rapport zijn de additionele kosten minimaal. Wel is goede communicatie met gedetailleerde informatie over de beschikbare reststromen van groot belang. Dit voorkomt onnodig vervoer van producten die bij nadere inspectie toch niet bruikbaar blijken.

Udea en de Oorsprong zijn enthousiast over de pilot en willen het initiatief opschalen. Ze overwegen het pilotassortiment van soep en frittata uit te breiden met kant-en-klaarmaaltijden.

Bron: Wageningen UR Food & Biobased Research | Foto: 1JLS, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken