Abengoa maakt zoetwater met zonne-energie

Abengoa maakt zoetwater met zonne-energie

23-01-2015 16:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Spaanse multinational Abengoa heeft met de Saudische stad Al Khafji een contract gesloten voor een ontziltingsinstallatie op zonne-energie. Met de overeenkomst is $ 130 mln gemoeid.

De installatie is bij oplevering de grootste in zijn soort. Per dag produceert de fabriek 60.000 kubieke meter drinkwater. Voorbehandelingssystemen dragen bij aan een hoge energie-efficiëntie. Een zonne-energiecentrale dekt de gehele elektriciteitsvraag.

Abengoa werkt voor het project samen met het Saudische staatsbedrijf Taqnia. Het Spaanse bedrijf heeft in het Midden-Oosten en elders al meerdere ontziltingsinstallaties gebouwd. Inclusief dit nieuwe project ligt de totale productiecapaciteit wereldwijd op bijna 1,5 miljoen liter drinkwater per dag.

Trend

Het project bij Al Khafji past in een trend. Uit een cleantech-marktonderzoek van adviesbureau EY over de MENA-regio, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, blijkt dat watertechnologie de snelst groeiende sector is. Meer nog dan hernieuwbare energie.

“Voor de komende vijf jaar zien industrieleiders in de cleantechsector water als de technologie met het grootste groeipotentieel,” zegt Christian von Tschirschky van EY. “Innovatie in watertechnologie stuwt de energie-efficiëntie, juist in die hete en droge regio.”

Bron: Bloomberg, PR2Live| Foto: Retlaw Snellac, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken