22-02-2015 09:00 | Door: Willemien Groot

De doorbraak van gezond kokoswater duurde slechts een kleine tien jaar. De Amerikaanse start-up Harmless Harvest wil ook de productie duurzamer maken.

Eind 2015 ligt de wereldwijde verkoop van kokoswater op ongeveer 3,9 miljard liter per jaar, schat de website Datamonitor Consumer. De kwekers van kokosnoten, onder meer in de Filipijnen en Sri Lanka, hebben nauwelijks geprofiteerd van die booming industrie. Volgens de Amerikaanse organisatie Fair Trade USA behoren kokosboeren tot de armste boeren in de wereldwijde landbouwsector. Daarnaast is het gebruik van pesticiden en kunstmest eerder regel dan uitzondering. Fair Trade en biologisch waren tot voor kort onbekende factoren op kokosnotenplantages.

De Amerikaanse start-up Harmless Harvest probeert daar verandering in te brengen. Volgens het bedrijf heeft het drankje weliswaar een gezond imago, maar is de teelt van kokosnoten dat niet. Opgericht in 2009 zocht het bedrijf naar manieren om Fair Trade, biologisch kokoswater op de markt te brengen.

Biologische landbouw

Onderdeel van het project is het opleiden van Thaise kokosboeren in biologische landbouwmethoden. Volgens oprichter Douglas Riboud was het moeilijk de boeren ervan te overtuigen om te schakelen, zegt hij in een interview met de Amerikaanse website FastCoExist. Maar zien zij nu de voordelen. Onder meer omdat de oogsten meer opbrengen, tegen minder schade voor de grond en de gezondheid van de boeren.

Het bedrijf voegt geen conserveringsmiddelen toe, maar produceert het kokoswater onder hoge druk waardoor het langer houdbaar blijft. Die productiemethode bespaart ook op waterverbruik. De verpakking is gemaakt van 100 procent gerecycled plastic.

Groei

Kokoswater is populair, omdat het gezond zou zijn. Een enkel blikje van 330 milliliter bevat evenveel kalium als vier bananen, en nauwelijks vet en calorieën. Ook grote frisdrankfabrikanten brengen de kokosdrankjes inmiddels op de markt. Volgens de start-up sijpelt hun aanpak langzaam door in de industrie. Er verschijnen meer biologische kokosdrankjes op de markt. Begin vorig jaar zette Fair Trade USA een certificeringssysteem op voor biologische kokosproducten.

De grote groei die het bedrijf in vijf jaar tijd doormaakte, toont volgens Douglas Riboud aan dat er een markt is voor het product. Harmless Harvest groeide in vijf jaar tijd uit van een tweemansbedrijf naar een duurzame onderneming met 300 personeelsleden. Inmiddels werkt de start-up nauw samen met de grote biologische winkelketen Whole Foods Market.

 

Bron: FastCoExist, Fair Trade USA, Time Magazine, Harmless Harvest | Foto: Easa Shamih, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)