Voedingsindustrie kan tot 80 procent water besparen

Voedsel uit blik

03-03-2015 12:55 | Door: Willemien Groot

Het Duitse Fraunhofer Institute begint een grootschalig onderzoek naar waterbesparing in de voedingsmiddelenindustrie. Het BioSuck-project kijkt vooral naar de geschiktheid van vacuumtechnologie.

De voedingsmiddelenindustrie heeft veel verschillende afvalstromen. Variërend van herbruikbare stoffen tot afval en van fruitschillen tot bloed uit de vleesindustrie. De afvoer van vaste en vloeibare reststromen, en de reiniging van de fabrieken leidt tot enorme volumes afvalwater. Door de diversiteit in het productieproces is een universeel toepasbare methode lastig.

De sector heeft hoge verwachtingen van vacuümtechnologie. Daarbij scheidt een leidingstelsel de vaste stoffen van het afvalwater. Die zijn daarna te recyclen tot biobrandstof of kunstmest. Het resterende water is schoner en is goedkoper te verwerken.

De vacuüminstallatie is gemakkelijk in een bedrijf te plaatsen en kost weinig ruimte.  Het proces is bovendien betrekkelijk eenvoudig aan het productieproces aan te passen. De technologie voldoet aan de standaarden voor voedselveiligheid en hygiëne.

In het BioSuck-onderzoek kijkt het Fraunhofer Institute samen met internationale partners naar het type bedrijven dat het meeste profiteert van de technologie. Onderdeel van de studie is ook om de afvalverwerking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Volgens het instituut kunnen fabrieken voor voedingsmiddelen 50 tot 80 procent besparen op water.

Bron: Fraunhofer Institute | Foto: F. Delventhal, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken