Dagje extra voorkomt 250.000 ton Brits voedselafval

Voedselverspilling, appels

05-03-2015 16:48 | Door: Willemien Groot

De verlenging van de houdbaarheidsdatum met slechts een dag voorkomt ongeveer 250.000 ton voedselafval per jaar. Zowel de industrie als huishoudens besparen zo miljoenen per jaar.

Dat schrijft het Britse Waste Resources Action Programme. Labels met een uiterste houdbaarheidsdatum zijn voor de hele keten, van producent tot consument, een indicatie over de veiligheid en kwaliteit van een product. Als voedsel en dranken over de houdbaarheidsdatum heen zijn, wil dat niet zeggen dat een product oneetbaar is. Van een te oud blik groenten of pak melk wordt niemand ziek.

Veiligheid

Door de termijn te verruimen kunnen fabrikanten in Groot-Brittannië tot £ 100 mln per jaar besparen op voedselafval. Consumenten zelfs het vijfvoudige daarvan, tot £ 500 mln. Volgens Wrap zijn die besparingen mogelijk zonder de voeding en dranken anders te behandelen of te verpakken.

De industrie kan de productveiligheid als uitgangspunt nemen, in plaats van kwaliteit. Ingeblikte bonen over datum zijn minder mooi groen, maar nog steeds veilig. Ook zijn consumenten geneigd om teksten als 'na opening beperkt houdbaar', veel te letterlijk te nemen.

Ruiken en proeven

Eerder zei directeur duurzaamheid Frank van Ooijen van FrieslandCampina al dat de consument weer moet leren ruiken en proeven, in plaats van etiketten te lezen.

Ook een eenduidig label zonder onderscheid tussen uiterste verkoopdatum en uiterste houdbaarheidsdatum voorkomt verspilling. Daarnaast valt in de industrie veel te verbeteren op het gebied van voorraadbeheer en levering van producten.

Wrap onderzocht populaire producten als melk, gesneden vleeswaren, appels, aardappels, pizza, kant-en-klaarmaaltijden, voorgesneden sla en melk. Producten die na aankoop het meest in de vuilnisbak belanden.

Bron: WRAP | Foto: Nick Saltmarsh, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken