3D-geprinte snack uit Nederland verovert internationale media

3D-printen, champignon

10-03-2015 08:23 | Door: Laura Fransen

ABC News, The Daily Mail, CNET en Yahoo Food berichten allemaal over de revolutionaire ‘snack van de toekomst’. Ze hebben het over het Edible Growth-project van de Nederlandse Chloé Rutzerveld.

Met Edible Growth combineert 'Food and Concept designer' Rutzerveld moderne productietechnologieën met traditionele voedselteelt. Een 3D-printer print een basis van eetbare voedingsbodem, zaden, sporen en gist. Vervolgens doen natuurlijke processen zoals fotosynthese en fermentatie hun werk. Binnen vijf dagen groeit het geheel uit tot een eetbare paddenstoelensnack.

De structuur, geur en smaak van de snack neemt toe tijdens het groeiproces. Door de snack op verschillende tijden te oogsten, heeft de consument invloed op het eindproduct.

 

Voedselketen

 

Volgens Rutzerveld biedt de technologie de mogelijkheid om de voedselketen te verkorten. Consumenten telen hun voedsel thuis. Boeren leveren enkel de grondstoffen. Het vervoeren van eindproducten is niet langer nodig. Minder voedselverspilling en minder CO2-uitstoot zijn het gevolg.

Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Voor het Edible Growth-project werkt ze samen met de TUE en kennisinstituut TNO. Hoewel de internationale belangstelling groot is, is het project nog in de ontwikkelfase. Meer onderzoek is nodig om de software, hardware en samenstellen van ingrediënten te optimaliseren.

 

Bron: Dezeen, Edible Growth | Foto's: Chloé Rutzerveld

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken