E-neus ruikt zieke uien die een mens niet ziet

Uien

16-03-2015 16:46 | Door: Laura Fransen

Een nieuwe technologie gaat de verspreiding van uienziektes tegen. Met behulp van elektronisch reuk- en zichtvermogen redt de techniek uien uit de afvalbak.

De techniek is ontwikkeld door een Amerikaans onderzoeksteam in Georgia. De ontdekking moet met name de uienziektes ‘neck rot’ en ‘sour skin’ inperken. De ziektes doen zich voor tijdens de opslag en zijn moeilijk te detecteren. Tegen de tijd dat het bederf zichtbaar is voor het menselijk oog, is vaak de helft van de voorraad al besmet.

De resultaten van het driejarige onderzoeksproject moeten uitkomst bieden. Een team van wetenschappers ontwierp een elektronische neus om opgeslagen uien mee te monitoren. De e-neus verzamelt data en stuurt deze naar een computer. Wanneer de computer de geur herkent als die van een zieke ui, slaat hij alarm. Door er op tijd bij te zijn, wordt verder bederf voorkomen.

 

$ 93 mln

 

Naast de e-neus ontwikkelden de onderzoekers ook een beeldvormingssysteem dat de zogenaamde sour skin-ziekte detecteert. Door het systeem toe te passen in de verpakkingslijn, wordt voorkomen dat bedorven uien bij de consument terecht komen. Een tweede beeldvormingssysteem pikt uien eruit met een hoog gehalte droge stof. Deze zijn van grote waarde voor de uienpoederindustrie

De ui is een van de meest verbouwde gewassen in Gorgia. In 2013 was de productie $ 93 mln waard. De onderzoekers hopen dat de technieken binnenkort beschikbaar zijn voor telers.

Bron: Phys.org | Foto: Liz West, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken