Hoe Mc Donald's zijn restaurant energieneutraal kan maken

MC Donalds energieneutraal

19-03-2015 12:46 | Door: Willemien Groot

Met investeringen in hernieuwbare energie en efficiëntiemaatregelen kan hamburgerketen Mc Donald's de energierekening van zijn restaurants tot nul reduceren.

Een restaurant gebruikt per vierkante meter veel meer energie dan andere retailpanden. Toch kunnen de Amerikaanse hamburgerrestaurants geheel draaien op zonnestroom en warmteterugwinning. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Rocky Mountain Institute (RMI), in opdracht van Mc Donald's.

Vooral met efficiëntere keukenapparatuur is veel winst te behalen. De keuken verbruikt tot 50 procent van alle energie. Met gebruik van de nieuwste technologie kan het energieverbruik in de keuken halveren. Efficiënter gebruik en optimalisatie van keukenapparatuur is bovendien mogelijk zonder de workflow in de keuken ingrijpend te veranderen, schrijft het RMI.

Ook op de verwarming en koeling in het restaurantgedeelte zijn besparingen mogelijk. Installatie van LED-lampen en gerichte verlichting bespaart al 60 procent op het elektriciteitsverbruik voor verlichting. Het gecombineerde energieverbruik voor verwarming, ventilatie en airco kan eveneens omlaag.

 

Schaalgrootte

 

Mc Donald's liet voor de studie de standaard restaurants in de Verenigde Staten doorlichten. RMI keek vooral naar de technische en financiële haalbaarheid van energieneutraliteit. Het bureau concludeert dat als een restaurant voor zijn energiebehoefte geheel overstapt op elektra, een zonnepaneleninstallatie van 300 kilowatt voldoende is.

Volgens het RMI kan de hamburgerketen de manier veranderen waarop de hele fastfood-sector kijkt naar energieverbruik. De sector is vrij conservatief. Uitbaters zijn bang dat veranderingen te veel invloed hebben op de snelheid in de keuken en het comfort van klanten. Een stap van Mc Donald's in die richting zou de verduurzaming enorm versnellen. De keten kan zijn schaalgrootte aanwenden voor de ontwikkeling van nieuwe apparatuur en de grote spelers in de markt meenemen in de transitie.

Bron: Rocky Mountain Institute | Foto: Baptiste Lafontaine, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by Duurzaambedrijfsleven.nl)

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken