09-04-2015 07:39 | Door: Laura Fransen

Japanse bedrijven uit de voedingsindustrie gaan beter op het weer letten. Aangepaste productie moet voedselverspilling met tot 40 procent terugdringen.

Onder andere supermarktketen Lawson, voedselproducent Mizkan en tofuproducent Sgamiya Foods doen mee aan een nationale pilot. Tijdens het project maken producenten, groothandels, distributeurs en telers gebruik van de weersverwachting om de vraag en benodigde voorraad van producten in te schatten. Afhankelijk van deze vraagvoorspelling, worden de productie en voorraadniveau's aangepast. Dit moet overschotten voorkomen.

Deelnemende bedrijven passen de nieuwe methode toe bij tofu, brood, melk, bier, koffie en noodlesoep. De vraagvoorspelling houdt naast het weer ook rekening met bezoekersaantallen, welke dag het is en speciale aanbiedingen. Als er warm weer wordt verwacht, gaat de vraag naar gekoelde tofu omhoog. Is de tofu ook nog eens in de aanbieding bij de supermarkt, dan moet de voorraad en dus productie omhoog.

17 miljoen ton

Een lokale proef rondom Tokyo heeft aangetoond dat het mogelijk is de verspilling van tofu met 30 procent terug te dringen. Voor noodlesoep lag het percentage op 40 procent. Het nationale pilotproject moet huidige vraagvoorspellingen verbeteren, door bedrijven onderling meer informatie te laten delen. 

Het project is een initiatief van het Japanse Ministry of Economy, Trade and Industry. Naar schatting verspilt Japan jaarlijks 17 miljoen ton voedsel. Met de succesvolle pilot, en een grotere vervolgproef, hoopt het ministerie de hele voedselindustrie te inspireren. Het ministerie ziet ook mogelijkheden voor andere weersafhankelijke sectoren, zoals airconditioning en zorgaanbieders. 

Bron: Nikkei Asian Review | Foto: Star5112, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)