Eerste fossielvrije biertje van Heineken

Heineken duurzaamheidsverslag 2014

08-04-2015 17:36 | Door: Willemien Groot

De Oostenrijkse bierbrouwerij in Göss, eigendom van Heineken, stapt over op hernieuwbare energie. Vanaf november is het bier volledig fossielvrij.

De bierbrouwerij in Göss gebruikt hernieuwbare energiebronnen als biomassa en zon. De Oostenrijkse locatie produceert ruim een miljoen hectoliter bier per jaar. Daarvoor gebruiken de brouwers 100 procent lokale grondstoffen. Dat heeft Michael Dickstein, directeur Global Sustainable Development bij Heineken, gezegd in een interview met Dow Jones. Dat meldt de website Beurs.nl. Wereldwijd komt 20 procent van alle energie die het concern verbruikt uit hernieuwbare bronnen.

Heineken maakte verder bekend samen met de VN-organisatie United Nations Industrial Development Organization (Unido)  te onderzoeken hoe een brouwerij in Afrika het energieoverschot kan delen met de lokale bevolking. Het concern werkt al langer samen met Unido op het gebied van duurzame groei in opkomende markten. In Afrika haalt Heineken 48 procent van de grondstoffen bij lokale producenten.

Besparingen

De Nederlandse bierbrouwer publiceerde woensdag het duurzaamheidsverslag over 2014. Daaruit blijkt onder meer dat de wereldwijde energie- en waterbesparende maatregelen die Heineken sinds 2008 heeft genomen, 75 miljoen opleverde. 

Over 2014 was het gemiddelde waterverbruik 3,9 hectoliter water voor iedere hectoliter bier gebruikt. Het is volgens de brouwer voor het eerst dat het waterverbruik onder de vier hectoliter is gedaald. In 2020 moet dat verder zijn afgenomen tot 3,5 hectoliter. 

De CO2-uitstoot is sinds 2008 per hectoliter bier met 30 procent gedaald. In 2013 was dit nog 26 procent. De brouwer slaagt er ieder jaar in de emissies verder omlaag te brengen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Heineken, Beurs.nl, Duurzaam Ondernemen | Foto: Russel Trow, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.



Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken