Oregano als alternatieve bacteriëndoder

Oregano

01-05-2015 07:33 | Door: Willemien Groot

Een nano-emulsie uit de essentiële oliën van oregano blijkt een effectieve bestrijder van bacteriën. Volgens de Wayne State University kan oregano chemische middelen op termijn vervangen.

Essentiële oliën uit tijm, knoflook en oregano zijn erkende desinfecterende middelen. Toepassing in de praktijk gebeurt nauwelijks, omdat de oliën slecht oplossen in water. In de voedingsmiddelenindustrie is chemische reiniging daarom gangbaar. 

Het onderzoeksteam concentreert zich op oregano. De kruid leent zich het beste voor de ontwikkeling van een nano-emulsie en kent sterk desinfecterende eigenschappen. Een proef met besmette sla leidde tot een verminderde aanwezigheid van E-coli-bacteriën. Volgens de onderzoekers is aanvullend onderzoek nodig voordat een veilig alternatief voor chemische ontsmettingsproducten op de markt verschijnt.

Een groot deel van alle gevallen van voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door bacteriële besmetting van vers voedsel. Salmonella, E-coli en Listeria komen het meeste voor.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Wayne State University | Foto: María 'tatica' Leandro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken