Hoe duurzaam zijn groenten en fruit in de supermarkt?

Duurzame groenten en fruit

01-05-2015 10:10 | Door: Willemien Groot

De app van Questionmark over de milieudruk van het supermarktaanbod is uitgebreid met ruim 3000 groenten- en fruitproducten. De informatie moet consumenten helpen een duurzame keuze te maken.

Questionmark keek onder meer naar teeltmethoden, water- en energieverbruik, gebruik van bestrijdingsmiddelen, transport en arbeidsomstandigheden. Bij verpakte groenten en fruit tellen ook aspecten als verpakking, koeling en toegevoegde ingrediënten mee. De informatie is afkomstig van de voedingsmiddelenindustrie en de supermarkten zelf en uit wetenschappelijk onderzoek. 

Volgens de organisatie is in de winkel, behalve bij gecertificeerde producten, niet altijd duidelijk wat een duurzame keuze is. Zo blijkt weinig verschil in milieudruk te bestaan tussen een kiwi uit Nieuw-Zeeland of Italië. De Nieuw-Zeelandse vrucht komt per schip naar Nederland en de Italiaanse per vrachtwagen. Kiwi's scoren daarom maar net iets lager dan niet-biologische peren en appels. Lokale en seizoensproducten blijven de meest duurzame keus. De voetafdruk van aardappelen, uien, appels en peren uit Nederland is het kleinst.

De organisatie lanceerde de app een jaar geleden met informatie over vlees, zuivel, frisdranken, chocolade en broodbeleg. Productinformatie is gesorteerd op categorie en via een zoeklijst of barcode opvraagbaar.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Questionmark | Foto: Daniel Cukier, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken