Singapore gaat voedselafval direct op de markt recyclen

Food court Singapore

19-05-2015 11:32 | Door: Jerom van Gemert

Singapore maakt plannen om voedselafval direct te recyclen op de markt. Twee grote markten voor voedingsmiddelen krijgen een recyclingmachine om te testen of het financieel haalbaar is.

De apparaten kunnen per dag een ton voedingsafval verwerken. Naar verwachting vermindert de hoeveelheid afval uit voedingsmiddelen met zo'n 90 procent. De vergisters zetten de reststoffen om in herbruikbaar grijswater en compost.

Twee bekende Singaporese markten met eethuisjes doen mee aan de pilot die twee jaar duurt. Tiong Bahru met 342 verschillende voedselstalletjes en Ang Mo Kio met 219 verkopers, krijgen elk een eigen vergistingsinstallatie. De National Environment Agency van Singapore zoekt nog naar een machinebouwer die aan het experiment wil meedoen.

Een ander experiment moet uitwijzen of financieel aantrekkelijker en haalbaarder is om voedselafval per district in te zamelen en te verwerken in één grote installatie. Over twee jaar moet duidelijk zijn welke aanpak het beste werkt.

Zero-waste nation

De pilot voor inzameling en hergebruik van voedselafval is onderdeel van de doelstelling van de Singaporese overheid om een zero-waste nation te worden. In Singapore bestaat de totale hoeveelheid afval voor 10 procent uit voedsel. Die hoeveelheid is de afgelopen tien jaar met 48 procent toegenomen. Dit afval wordt grotendeels verbrand of naar een stortplaats gebracht.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bronnen: The Malay Mail Online, National Environment Agency | Foto: alex.ch via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Door: Jerom van Gemert

Stagiair duurzaambedrijfsleven.nl. Masterstudent biologie. Volgt de specialisatietrack plantengenetica met een major wetenschapscommunicatie. Geïnteresseerd in duurzaamheid en wetenschap.Priority Partner voor de sector Voeding & Dranken

Nieuws over voeding en dranken

Aanbod van gezond eten is van belang om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Hierbij spelen vitaminen een grote rol, maar ook eiwitrijke voeding is van belang. Producenten van voedsel en dranken werken aan productiemethoden voor producten die duurzaam worden geproduceerd, langer houdbaar zijn en voldoende voedingsstoffen bieden. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Voeding & Dranken